in

Merkel i Putin sukobili se oko Navalnog tokom posete kancelarke

Razgovori, koji dolaze u vreme dok se Merkel priprema da odstupi nakon saveznih izbora narednog meseca, podudarili su se prvom godišnjicom trovanja Navalnog, incidenta koji je zategnuo rusko-nemačke odnose

Nemačka kancelarka Angela Merkel u petak je iskoristila svoju finalnu zvaničnu posetu Rusiji kako bi poručila predsedniku Vladimiru Putinu da oslobodi kritičara Kremlja Alekseja Navalnog, ali je čelnik Kremlja odbio to tvrdeći da je njegova zatvorska kazna nevezana s politikom.

Navalni je avionom prebačen u Nemačku prošle godine nakon što je bi otrovan, kako Zapad navodi, vojnim nervnim agensom. Moskva odbacuje te navode i tvrdi da je to prljava zapadna kampanja. Navalni je uhapšen nakon što se vratio u Rusiju.

– Razgovarali smo o depresivnoj situaciji s Aleksejom Navalnim – izjavila je nemačka čelnica novinarima nakon razgovora.

– Još jednom sam zatražila od predsednika da oslobodi Navalnog i jasno sam poručila da ostajemo pri svom stavu – kazala je.

Putin je odbacio tvrdnje Merkel, ne nazivajući Navalnog po imenu, pominjući ga samo kao „subjekta“.

– Što se tiče subjekta o kome je reč, nismo ga osudili zbog političkih aktivnosti nego zbog prekršaja protiv stranih partnera – izjavio je Putin, misleći na slučaj pronevere.

– Kada je reč o političkim aktivnostima, niko se ne bi trebao kriti iza političkih aktivnosti kako bi sprovodio poslovne projekte, dok krši zakon – kazao je.

Na konferenciji za novinare nakon razgovora koji su trajali skoro tri sata, dvoje čelnika izjavilo je da su su raspravljali o Avganistanu, Libiji i plinovodu Severni tok 2 od Rusije do Nemačke.

Putin je izjavio novinarima da je ostalo nedovršeno samo 15 kilometara gasovoda koji prolazi ispod mora i kome se SAD protive zbog zaobilaženja Ukrajine.

Merkel je izjavila da je zatražila od Putina da produži ruski sporazum s Ukrajinom o tranzitu gasa koji ističe u 2024.

Putin je izjavio novinarima kako Rusija planira da u potpunosti ispoštuje svoje obaveze i da je Moskva spremna da produži sporazum iza 2024. ali da je za to potrebno više detalja.

Putin je, međutim, kazao kako ima utisak da je čelništvo u Ukrajini odlučilo da se suprotstavi mirnom rešenju sukoba u istočnoj Ukrajini i kako izgleda da se Kijev priprema da usvoji zakonodavstvo koje bi bilo ravno jednostranom napuštanju mirovnog sporazuma.

Govoreći o Avganistanu, Putin je izjavio da nije u ruskom interesu da se oslanja na rezultate američke vojne kampanje u toj zemlji i da je bitno uspostaviti dobrosusedske odnos s Avganistanom.

Merkel bi trebala da odstupi s kancelarske pozicije nakon izbora 26. septembra i tako okonča svoju 16-godišnju vladavinu, dok se Putin, koji je na vlasti duže od dve decenije, pominje kao kandidat na izborima u 2024. godini, iako još nije izjavio da li će se kandidovati.

Merkel (67), odrastala je u bivšoj Istočnoj Nemačkoj koja je uživala podršku Moskve, i govori ruski jezik, dok je Putin,(68) imao bazu u Dresdenu tokom Hladnog rata kao oficir KGB-a i govori nemački jezik, prenosi Reuters.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

roger Federer i Rafael Nadal

Od januara Rafa ni među deset, a Rodžer ni među 20 najboljih tenisera sveta!

Granice Crne Gore ostaju bezuslovno otvorene za državljane regiona