in

U Crnoj Gori otkriveno da je tajna služba ilegalno nadzirala opoziciju i novinare

Crnogorski potpredsednik vlade Dritan Abazović rekao je u subotu da je crnogorska tajna služba ilegalno nadzirala opozicione političare, novinare i druge ljude sa javne scene, a za nalogodavca imenovao bivšeg direktora Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) Dejana Peruničića.

Abazović, zadužen za sektor bezbednosti, rekao je na vanrednoj konferenciji za novinare da su informacije koje je prikupila tajna služba završavale na portalu Udar.me, koji je uspostavljen pre parlamentarnih izbora prošle godine, a najnovije informacije objavio je 30. avgusta na dan izbora.

„Ilegalno nadgledani novinari, političari i javne ličnosti“

Dejan Peruničić, bivši direktor Agencije, naredio je ilegalno praćenje političara, novinara i ljudi sa javne scene, rekao je Abazović.

„Svedoci ste da je novi direktor ANB-a Dejan Vukšić pre nekoliko dana podneo krivičnu prijavu zbog zloupotreba u ANB-u, koje su direktno povezane sa ilegalnim praćenjem političara, novinara i drugih lica, apsolutno suprotno pravilima služba “, rekao je. Abazović, ističući da tajni podaci koje poseduje ANB nisu samo podaci države Crne Gore, već i NATO-a.

„Odlučni smo da se suprotstavimo svim pokušajima delegitimizacije ili bacanja bilo kakve senke na časne zvaničnike, na ljude koji časno žele da rade svoj posao, otkrivaju istinu, za razliku od naručilaca koji su ilegalno naređivali ljude sa javne scene, političara, novinara i drugih osoba “, Rekao je Abazović.

Identitet praćenih novinara i medija ostaje tajna

Rekao je da ne može da otkrije identitet novinara i medija koji su ilegalno praćeni, jer je to predmet istrage.

“Tužilac je dobio dokumentaciju, kada prestane da bude tajna, građani će dobiti informacije”, rekao je Abazović.

Nakon formiranja nove crnogorske vlade sredinom decembra, izvršene su kadrovske promene i u sektoru bezbednosti.

Kotorski advokat Dejan Vukšić zamenio je dugogodišnjeg operativca Dejana Peruničića na čelu crnogorske tajne službe, koji je posle mesec dana otkrio da su službenici ANB spalili veliki deo dokumentacije u vezi sa ilegalnim prisluškivanjem javnih ličnosti. za organizovani kriminal i korupciju.

Smenjeni direktor crnogorske tajne službe Dejan Peruničić odbio je da komentariše optužbe potpredsednika vlade, rekavši da poznaje zakone “i da zna šta je tajnost podataka”.

Portal protiv nepodobne bivše vlade

Portal Udar mesecima je gađao novinare, političare i javne ličnosti mesecima neprikladnim za bivšu vladu, proglašavajući ih saradnicima stranih službi i neprijateljima države.

Tadašnja Direkcija za medije Vlade Crne Gore objasnila je novinarima da nemaju informacije o tome ko je osnivač portala Udar.me i da ne mogu nikako da saznaju.

Portal je objavio najnovije informacije 30. avgusta, na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, na kojima je Milo Đukanović pretrpeo prvi izborni poraz tri decenije kasnije.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

dnevni horoskop

Horoskop za 07.februar 2021 Lav: obnavljanje veze Jarac: razgovor sa partnerom

EVROPA OPET U PROBLEMU: AstraZeneca: Naša vakcina ima značajno smanjenu efikasnost protiv soja iz Južne Afrike