in

EVROPA OPET U PROBLEMU: AstraZeneca: Naša vakcina ima značajno smanjenu efikasnost protiv soja iz Južne Afrike

BRITANSKI proizvođač lekova AstraZeneca objavio je u subotu da njihova vakcina protiv koronavirusa, razvijena u saradnji sa Univerzitetom Oksford, pruža samo ograničenu zaštitu protiv južnoafričke varijante Kovida-19, na osnovu početnih podataka kliničkih ispitivanja.

Podsetimo, dosta zemalja Evrope pa i susedna Hrvatska su poručili najveći deo ove vakcine.

„Ograničena efikasnost protiv blage bolesti izazvane južnoafričkom varijantom“

Studija Južnoafričkog univerziteta na Univerzitetu Vitvatersrand i Univerzitetu Oksford pokazala je da je vakcina značajno smanjila efikasnost protiv blagog oblika južnoafričke varijante bolesti, objavio je Financial Times.

Među varijantama koronavirusa koje trenutno najviše brinu naučnike su tzv. britanske, južnoafričke i brazilske varijante, koje se čine da se šire mnogo brže od drugih.

„U prvoj i drugoj fazi ovog ispitivanja, rani podaci pokazuju ograničenu efikasnost protiv blagog oblika bolesti, prvenstveno zbog južnoafričke varijante B.1.351“, rekao je portparol AstraZenece na pitanje o izveštaju Financial Timesa.

AstraZeneca veruje da vakcina može zaštititi od teške bolesti

Prema ovom listu, niko od više od 2.000 učesnika studije nije hospitalizovan niti umro.

„Još ne možemo adekvatno da procenimo efikasnost vakcine protiv teških oblika bolesti i hospitalizacija s obzirom na to da su u pitanju uglavnom mlade i zdrave odrasle osobe“, rekao je portparol AstraZenece.

Kompanija veruje da njena vakcina može zaštititi od teške manifestacije bolesti, jer je neutralizujuća aktivnost antitela jednaka ostalim vakcinama covida-19 koje su pokazale zaštitu od razvoja teške bolesti.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

U Crnoj Gori otkriveno da je tajna služba ilegalno nadzirala opoziciju i novinare

Grigorija za predsednika