in

NE OBUSTAVLJATI ASTRAZENEKU

Izvor: FoNet

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas  da nema razloga za obustavljanje vakcinacije  AstraZenekinom vakcinom protiv kovida-19, što je učinilo nekoliko evropskih zemalja iz opreza.

Portparolka SZO Margaret Haris izjavila je na konferenciji za štampu u Ženevi da treba nastaviti korišćenje vakcine AstraZeneka i da nema razloga za njenu obustavu, prenose agencije.

Danska, Island i Norveška saopštile su u  četvrtak da obustavljaju vakcinaciju tom vakcinom iz opreza, a  njihovim primerom pošla je danas i Bugarska.

Danska zdravstvena agencija, prva koja je donela takvu odluku, pozvala se na oprez zbog “teških slučajeva zgrušavanja krvi kod osoba koje su primile vakcinu”, iako zasad nije dokazana veza između vakcine i zgrušavanja krvi.

Haris je istakla da eksperti SZO  proučavaju informacije o stvaranju krvnih ugrušaka, ali da zasad nije potvrđena uzročna veza.

“Svaka informacija o nesigurnosti vakcine mora se pomno ispitati”, rekla je ona.

“Kod raspodele vakcina uvek moramo ispitati sva bezbednosna upozorenja i proveriti ih, ali zasad nema nikakvih naznaka koje bi upućivale na to da se ne koristi”, dodala je Haris

Napisao Fonet

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cela istina o 12. martu još nije otkrivena

vucic

Vučić: Građani Srbije, obećavam vam interesantnu nedelju uz mnogo papira i neverovatnih dokaza