in

Abazović i Radulović pozvali Đukanovića na konsultacije

Izvor: Vijesti

Iz kabineta Abazovića je saopšteno da će se raspravljati o pitanju povratka ambasadora

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović i ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović uputili su poziv predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću na spoljnopolitičke konsultacije, saopšteno je iz kabineta Abazovića.

Kako se navodi, konsultacije bi bile održane u utorak, 26. januara.

Iz kabineta Abazovića je saopšteno da će se raspravljati o pitanju povratka ambasadora.

“Organizovanje konsultacija predstavlja pokazatelj demokratskog kapaciteta Vlade, kao i važnosti dijaloga, posebno u cilju funkcionisanja kohabitacije i rješavanja pitanja o kojima postoje različita stanovišta”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) najavilo je ranije da će protiv opozvanih ambasadora koji nijesu došli na konsultacije pokrenuti disciplinski postupak, nakon čega bi im mogao prestati i radni odnos.

Ove ambasadore je, osim Kaluđerovića, MVP ranije opozvalo. Opozvani su i ambasador u Srbiji Tarzan Milošević, ambasadorka u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Dušanka Jeknić i ambasador u BiH Obrad Mišo Stanišić.

Opoziv je predsjednik države Milo Đukanović odbio da potpiše jer, kako je obrazložio, predloge za opozive nijesu pratila objašnjenja.

MVP je sve ambasadore pozvalo da se vrate u Crnu Goru do 18. januara.

“Ambasadori koji opravdano nisu mogli doći na konsultacije zbog zdravstvenih problema, pravovremeno su informisali Ministarstvo da nijesu u mogućnosti da doputuju u Crnu Goru do 18. januara”, kazali su iz MVP.

Najavljeno je da će, imajući u vidu činjenicu da nedolazak na ambasadorske konsultacije bez opravdanog razloga, predstavlja težu povredu službene dužnosti, Ministarstvo protiv opozvanih ambasadora pokrenuti disciplinski postupak.

“Okončanjem disciplinskog postupka, opozvanim ambasadorima bi mogao prestati i radni odnos”, rekli su iz MVP.

Prema Zakonu o vanjskim poslovima, neizvršavanje ili nesavjesno, neblagovremeno ili nemarno izvršavanje poslova ili naloga, spada u teže povrede službene dužnosti, za šta su predviđene novčane kazne, zabrana rada u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, zabrana napredovanja i prestanak radnog odnosa.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Milena Vasić o Aleksiću: “Prisutan je osećaj mentalnog silovanja”

Dua Lipa opet provocira