in ,

U SAD otkriven visok nivo toksičnih metala u dečijim namirnicama

Američki stručnjaci pronašli su “opasne nivoe toksičnih teških metala” u određenim dečijim namirnicama koje bi mogle da izazovu neurološka oštećenja, navodi se u izveštaju objavljenom danas.

Stručnjaci su analizirali sastav dečje hrane koju proizvode Nurture Inc, Hain Celestial Group Inc, Beech-Nut Nutrition i Gerber; koja posluje kao deo Nestle-a, navodeći da su „veoma zabrinuti“ jer su Walmart Inc., Campbell Soup Co. i Sprout Organic Foods odbili da sarađuju tokom istrage.

U izveštaju se navodi da su interni standardi kompanije “dozvoljavali opasno visok nivo toksičnih teških metala”, a istražitelji su pozvali američke regulatorne vlasti da tačno utvrde koji su maksimalni nivoi toksičnih teških metala dozvoljeni u hrani za bebe i zatražili od proizvođača da testiraju proizvode i na teške metale, a ne samo na sastojke.

Komentar kompanije

Poslanik Rajan Krishnamoorthi, demokrata koji je bio na čelu panela koji je objavio izveštaj, rekao je da “ovi proizvođači svesno prodaju hranu za bebe koja sadrži visok nivo toksičnih teških metala”.

Portparol američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) rekao je da agencija trenutno pregleda izvještaj, piše Rojters.

Campbel je na svojoj veb stranici izjavio da su njegovi proizvodi sigurni i da sarađuje u istrazi.

Walmart je rekao da je komitetu pružio tražene informacije još u februaru 2020. godine i da kasnije nije dobijao zahteve za dalje istraživanje. Dodao je da se od dobavljača proizvoda sa privatnom etiketom zahteva da se pridržavaju sopstvenih internih specifikacija, “što za hranu za bebe i malu decu znači da nivo mora biti ispod granica koje je postavila FDA”.

Portparol Gerbera rekao je da se dotični elementi prirodno javljaju u zemljištu i vodi u kojoj se gaje usevi, dodajući da su potrebni dalji koraci “kako bi njihov nivo bio što manji”.

„Hrana za bebe koja sadrži otrovne teške metale nema upozorenje za roditelje“

“FDA nije preduzela ispravne mere. Do danas, hrana za bebe koja sadrži toksične teške metale nema odgovarajuću etiketu ili upozorenje za roditelje. Proizvođači mogu da testiraju samo sastojke ili, za veliku većinu dečje hrane, ne testiraju uopšte “, navodi se u izveštaju.

FDA navodi da su neorganski arsen, olovo i živa opasni, posebno za novorođenčad i decu. Ali izveštaj je otkrio da je „u 100% testirane Hainove hrane za bebe nivo neorganskog arsena bio veći nego što je kompanija procenila na osnovu ispitivanja pojedinačnih sastojaka“.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

aleksej navaljni

Umro ruski doktor koji je lečio Navaljnog

Nasolvne strane novina za 5. februar 2021