in

Boks: plemenita veština ili tihi ubica?

Boks

Autor Alima Hotakie Ljubitelji boksa smatraju da je taj sport „neshvaćena forma umetnosti“ koju treba savladati. Ali posledice koje na ljudski mozak ostavljaju udarci u glavu u ringu otkrivaju ružnu istinu o toj „plemenitoj veštini“.

Žanet Zakarijas Zapata nokautirana je 28. septembra u bokserskom ringu u Montrealu. Umrla je pet dana kasnije. Imala je 18 godina.

Primila je seriju udaraca u glavu, a poslednji joj je izbio štitnik za zube. Ljubitelji boksa slave takve udarce, ali šta je to što se veliča? Neki kažu da je to da je to „plemenita veština“, da je to „umetnost borbe“, ali pogled na mozak boksera otkriva ružnu istinu.

„Gubite svest. A ako je stvarno loše, mozak počinje da vam krvari“, kaže za DW svetski poznat neurolog Stiven Loris. „Naš mozak je osetljiv, a potrebno mu je mnogo energije. U njemu su četiri velike arterije, ali i mnogo veoma malih žila. Ako ti krvni sudovi puknu i krv prodre u lobanju, to pritiska mozak i od toga može da se umre.“

Tihi ubica

U boksu se cilja upravo na taj „osetljivi“ deo tela. „Deset, dvadeset godina kasnije imate smanjen, bolestan, dementni mozak, a sve zbog tih stalnih udaraca“, kaže je Loris. „To dovodi do dugoročnih problema koje nazivamo ’pugilističkom demencijom’ ili hroničnom traumatskom encefalopatijom (CTE).“

(DW)

Napisao DW

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

perfect mark jacobs

Koji su najpopularniji parfemi na svetu?

Povratak Gadafija?