in

Povratak Gadafija?

Jedan od sinova nekadašnjeg libijskog vlastodršca Moamera el Gadafija pokušaće da postane predsednik na izborima u decembru. I nije isključeno da će uspeti – jer mnogi se sa setom sećaju vremena njegovog oca.

Ovih dana je prezime Gadafi ponovo u naslovima svetskih medija. Sadi Gadafi (48), treći sin nekadašnjeg libijskog vladara Moamera el Gadafija, pre nedelju dana pušten je iz zatvora. Navodno je odmah otišao u Tursku.

Mlađi Gadafi je proveo sedam godina iza rešetaka, osuđen zbog zločina nad demonstrantima tokom pobune protiv režima 2011, kao i zbog ubistva popularnog fudbalera Bašira al Rajanija 2005. godine. Al Rajani je bio otvoreni kritičar Gadafijevog režima.

Sadi Gadafi je takođe bio fudbaler, i stigao je na čudnovat način čak i do dresa nekih italijanskih prvoligaša.

U dogovoru da se Sadi Gadafi pusti iz zatvora učestvovale su važne plemenske vođe, trenutni prelazni premijer, ali i Fati Bašaga, bivši ministar policije kojem se daju dobre šanse da postane premijer nakon izbora zakazanih za decembar.

Poznavaoci prilika upravo tu vide jadac – porodica Gadafi bi mogla da bude bitan faktor na tim izborima.

Ambicije jednog sina

Moamer el Gadafi otac je četiri decenije gospodario zemljom, pre nego što je srušen i ubijen u pobuni 2011. koju su podržale zapadne sile. Od sedmorice njegovih sinova, trojica su takođe ubijena. Dvojica sinova, ćerka i supruga pokojnog diktatora dobili su azil u Omanu.

Ali, najzanimljiviji je slučaj Gadafijevog sina Saifa al Islama (49), jedinog člana porodice za kojeg se čuje da ima političke ambicije. Saifa su pre deset godina zarobile plemenske paravojske u Zintanu, na severozapadu Libije. Pušten je pre četiri godine i veruje se da živi među svojim bivšim otmičarima.

U julu je u retkom intervjuu govorio za Njujork tajms, pominjući da ima političke ambicije da postane predsednik ove godine.

Posmatrači kažu da uopšte nije bez šansi u zemlji koju su, od pada Moamera Gadafija, obeležili krvavi sukobi i podele. „Nema aktera ili grupe koji bi jasno dominirali političkom scenom“, kaže Tim Iton, istraživač Četam hausa koji se bavi stanjem u ovoj mediteranskoj zemlji.

„Sve je postalo veoma komplikovano. Kao partija trodimenzionalnog šaha, gde razni lideri i mreže pokušavaju da skuju saveze, ili ponegde sarađuju, ali uvek ograničeno“, kaže nam Iton.

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Boks

Boks: plemenita veština ili tihi ubica?

sasa jankovic

Janković otkrio: Stranci mi nudili da rušim Vučića uz pomoć krtice iz SNS-a!