in

Milan Gutović – Odlazak genija satire

milan gutovic

Poznat po brojnim televizijskim i pozorišnim ulogama, najviše će ostati upamćen po ulozi Srećka Šojića, karikiranog lika direktora koji je vremenom postao paradigma načina funkcionisanja privrednog sistema u Srbiji

Srpski i jugoslovenski pozorišni, televizijski i filmski glumac Milan Lane Gutović preminuo je u 75. godini, potvrdio je njegov sin Saša za agenciju Beta.

Poznat po brojnim televizijskim i pozorišnim ulogama, najviše će ostati upamćen po ulozi Srećka Šojića, karikiranog lika direktora koji je vremenom postao paradigma načina funkcionisanja privrednog sistema u Srbiji.

„Lik Šojića smo pravili kao prenaglašenu sliku jedne vucibatine koji se greškom sistema našao na mestu direktora jedne firme, i to firma plaća kao grešku tog sistema.

„Ali kako vreme razmotava to klupko, taj lik je prestao da bude karikatura i lagano je prelazio u realnost, cak i to odelo… u vreme kada je formirana ta ličnost mi smo imali nakazno odevenog čoveka, danas je moda stigla to”, rekao je glumac u intervjuu Televiziji N1.

Gutović je 13. avgusta primljen u Vojnomedicisku akademiju (VMA) u Beogradu zbog simptoma sličnih korona virusu, iako nije bio pozitivan na testiranju na kovid, preneo je Blic.

Nekoliko dana kasnije prebačen je na respirator pošto mu se stanje pogoršalo, prema pisanju dnevnog lista Danas.

Ko je bio Milan Lane Gutović

Rođen je 11. avgusta 1946. godine u Beogradu u porodici prosvetnih radnika.

Iako je želeo da studira Prirodno-matematički fakultet u Beogradu, upisao je glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju na kojoj je diplomirao 1967. godine u klasi reditelja Bojana Stupice.

Ta generacija, koju su osim Milan Gutovića činili i Josif Tatić, Svetlana Bojković, Tanasije Uzunović, Dušan Đurić, Ivan Bekjarev, Đurđija Cvetić, Branko Cvejić, Mirjana Vukojčić i Gojko Šantić, nazvana je Bojanove bebe.

Već 1968. članovi ove klase započinju pozorišne karijere u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP) na poziv mentora Bojana Stupice.

Gutović je kasnije bio i prvak drame Narodnog pozorišta u Beogradu od 2006. do 2012. godine, a nastupao je još u Crnogorskom narodnom pozorištu, Zvezdara teatru, Slavija teatru, Beogradskom dramskom pozorištu (BDP) i Bitefu.

Na velikom platnu debitovao je u filmu Bekstva reditelja Radoša Novakovića u kojem su glavne uloge igrali Velimir Bata Živojinović i Ljuba Tadić.

Film Drugarčine u režiji Milivoja Miloševića bio je prvi u kojem je Milan Gutović tumačio glavnu ulogu partizana Džinge koji se sa ratnim drugovima vraća iz Drugog svetskog rata.

Posle premijere filma Laf u Srcu, prvog u nizu ostvarenja u kojima je tumačio lik direktora Srećka Šojića koji će kasnije u seriji Bela lađa postati političar, Gutović stiče veliku popularnost u bivšoj Jugoslaviji.

Ta uloga će do danas mnogima ostati prva asocijacija na Milana Laneta Gutovića.

„Glumci insistiraju na tome da budu jasno prepoznatljivi po jednoj ulozi, iako će raditi stotine likova u karijerama – za mene je to Srećko Šojić”, rekao je glumac 2018. godine u razgovoru sa novinarima televizije N1.

Igrao je u predstavama Obično veče, Otelo, Rodoljupci, Narodni poslanik, Buba u uhu, Kad su cvetale tikve, Ko se boji Virdžinije Vuf, Vesele žene vindzorske i mnogim drugim

Glumio je u više desetina filmova od kojih su najpoznatiji Povratak otpisanih, Tesna koža, Boj na Kosovu, Debeli i mršavi i Sedam i po, kao i u televizijskim serijama Diplomci, Sedam sekretara SKOJ-a, Bolji život, Metla bez drške, Otvorena vrata, Ono naše što nekad bejaše i Bela lađa

Igrao je i u serijalu Pustolov (Dobro veče, deco) na Radio televiziji Srbije (RTS), vodio je televizijske emisije Oralno doba i Ne može da škodi na televiziji Pink, a od 1992. godine izvodi Kabare Milana Gutovića u kojem satirično komentariše politička i socijalna zbivanja u Srbiji i regionu.

Uručene su mu nagrade „Raša Plaović” Narodnog pozorišta u Beogradu (2007), „Zoran Radmilović” na Sterijinom pozorju u Novom Sadu (1988), „Zlatna arena” na Festivalu igranog filma u Puli (1989) i Zlatni ćuran za životno delo na Danima komedije u Jagodini (2020).

Život van velikog platna i pozorišne bine

Milan Lane Gutović dva puta se ženio – imao je ćerku Milicu iz prvog braka, dok je sa drugom suprugom Biljanom dobio sinove Janka i Spasoja.

Dugo je živeo u Kumodražu, naselju na periferiji Beograda, daleko od gradske vreve koji, kako je i sam u više navrata priznao, nimalo nije voleo.

Ljudi u gradovima su postali zavisnici od telefona, struje, kartica i ustaju kada im drugi kaže, rekao je Gutović u intervjuu za Večernje novosti 2018. godine.

„Zidine gradova su nekada štitile one u gradu od divljaka sa sela, a sada bi sela trebalo da imaju zidine i štite se od ovih divljaka iz gradova”, poručio je ovaj glumac.

Iako glumce uglavnom bije glas da po kafanama dočekuju sitne sate, žive i umiru, Milan Gutović je i u tom pogledu iskakao iz kalupa.

„Nikada nisam bio boem, probao sam i to me i odučilo – posle me je bolela glava i pričali su mi kakav sam bio”, pričao je Milan u intervjuu za Blic.

Nije bio čovek za velika slavlja i svečane prijeme, o čemu najbolje govori činjenica da se prvi put oženio u tajnosti, samo uz prisustvo kumova.

Kritika društva i politike kroz uloge i javne nastupe

Jedna od najupečatljivih uloga Milana Gutovića bila je ona u kojoj je tumačio kontroverznog političara Srećka Šojića u serijalu filmova Tesna koža, a kasnije i u televizijskoj seriji Bela lađa koje je emitovana na RTS-u.

Ovaj satirični lik u seriji predvodi Stranku zdravog razuma (SZR) i na sve načine – sitnim i krupnim prevarama, lažima i marifetlucima – pokušava da da izvuče neki ćar, pre svega za sebe.

Iako je lik Šojića zamišljen kao „filmska bitaga” i sarkastično oruđe za oslikavanje političke i socijalne situacije u zemlji, Gutović je u intervjuu za nedeljnik NIN 2020. godine rekao da je „prateći postupke aktuelne garniture vlasti, shvatio da je stvarnost premašila maštu”.

Političari, koji „po retorici koju koriste neodoljivo podsećaju” na Šojića, naselili su Skupštinu, poručio je ovaj glumac u gostovanju na televiziji N1.

On je u tom razgovoru kritikovao i društvo, ističući da su pored političara i prosečni stanovnici Srbije vrlo slični liku koji je tumačio u Tesnoj koži i Beloj lađi.

Kritičko razmišljanje o društvu i vladajućim strukturama, kako aktuelnim, tako i bivšim, Gutović je kroz satirične performanse prenosio i u kabareu koji je izvodio od 1992. godine.

U njima se pominju mnogi srpski i balkanski političari poput Borisa Tadića, Vojislava Koštunice, Stipa Mesića, Čedomira Jovanovića i drugih.

Nije se učlanjivao u političke partije, ali se kao nestranačka ličnost našao na izbornoj listi Demokratske stranke Srbije (DSS) na lokalnim izborima u beogradskoj opštini Voždovac 2009. godine.

U predstavi Arzamas nastaloj po romanu Ivane Dimić u režiji Ljiljane Todorović, Milan Gutović prvi i jedini put u dugoj karijeri igrao je smrt.

Komad je izvođen u Zvezdara teatru i on je u intervjuu za sajt ove institucije rekao da se „istovremeno sa rođenjem rađa i smrt”.

„Upoznati i prihvatiti ovu neminovnost znači mudrost, a ako je ne prihvatiš počećeš da se farbaš, da se podmađuješ, ignorišući to da ako se podmladiš fizički, duhovno ipak ne možeš da se podmladiš”, objasnio je on.

Gutović u predstavi igra uglađenu, laku i elegantnu smrt koja publiku kroz argumente pokušavam da ih ubedim da ipak nije tako, prepričao je glumac.

Napisao BBC

Šta mislite o ovome?

46 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

milorad pupovac

PUPOVAC POSLAO NOVU PORUKU O PROUSTAŠKOJ HRVATSKOJ: “ZDS-om se vodi bitka”

Smrtonosna ruta: Zašto stanovnici Abhazije rizikuju život preplivavajući reku