in

PORUKA CRNOJ GORI IZ MOSKVE: “Očekujemo da potpišete temeljni ugovor”

Ruska pravoslavna crkva očekuje da Crna Gora zaključi sa Srpskom pravoslavnom crkvom temeljni ugovor, izjavio je predstavnik Sekretarijata za međupravoslavne odnose Odjeljenja za vanjsko-crkvene veze Moskovske patrijaršije Andrej Hošev.

Hošev je naveo da još nije preduzet završni korak u rešavanju pravnog statusa SPC, a to treba da bude potpisivanje sporazuma sa državom Crnom Gorom.

On je podsetio da sličan sporazum, koji čini osnovu pravnog postojanja u Crnoj Gori, odavno imaju sa državom druge konfesije – Rimokatolička crkva i muslimanska zajednica.

  • U Ruskoj pravoslavnoj crkvi se nadaju da će ovaj sporazum, koji je bio najavljen proletos, biti zaključen i sa SPC – rekao je Hošev za Sputnjik.

Promena Zakona o slobodi veroispovijesti koja isključuje diskriminatorske tačke koje su predviđale nacionalizaciju hramova i manastira SPC, prema mišljenju Hoševa, važan je korak u ozdravljenju odnosa Crkve i države u Crnoj Gori.

  • Ovaj događaj bio je omaž istorijskoj pravdi, jer je upravo Crkva postavila temelje crnogorske državnosti u liku crnogorskih mitropolita, pod čijom teokratskom vlašću je Crna Gora živela od kraja 15. do sredine 19. veka – rekao je Hošev.

Važan korak u jačanju položaja SPC u Crnoj Gori Hošev vidi u upisu u državni registar Mitropolije crnogorsko-primorske, Budimljansko-nikšićke i Zahumsko-hercegovačke eparhije.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

mirjana karanovic

BAŠ ME BRIGA ZA TUŽILAŠTVO!: Mirjana Karanović: “I dalje ne želim da vidim Branislava Lečića!”

dnevni horoskop

Dnevni horoskop za 14. jul 2021. godine