in

Krivokapić sve bliži DPS-u: Kritikuje Crkvu, šuruje sa režimom, napada parlamentarnu većinu, ne da rekonstrukciju!

zdravko krivokapic

U Vladi kojoj sam ja premijer neće biti niko osim eksperata, poručio je u emisiji “Načisto” na Televiziji Vijesti premijer Zdravko Krivokapić i na taj način potvrdio da nije raspoložen za rekonstrukciju Vlade i razrešenje političke krize u Crnoj Gori.

-Moj stav je bio i pre kretanja u ovu priču i posle završetka izbora da eksperstska vlada može doneti samo dobro Crnoj Gori i ja ostajem pri tom stavu. Nikako ne mogu ući određeni političari umesto eksperata. U Vladi u kojoj sam ja premijer neće biti niko osim eksperata. Pošto Crna Gora nema vremena za gubljenje mislim da je 12 ministarstava mera Crne Gore- izjavio je Krivokapić koji je očigledno preuzeo predizborni program URA-e i Druge familije koji su patentirali pojam ekspertske Vlade.

Što se tiče Temeljnog ugovora sa SPC-om, Krivokapić je kazao da su sporna dva člana koja se tiču verskih praznika i imovine, kao i jedna preambula.

On je izjavio da se ne zalaže za uvođenje tri nova verska praznika posvećena Svetom Savi, Svetom Petru Cetinjskom i svetom Vasiliju Ostroškom. Kako kaže, njegova je dužnost, pozivajući se na DPS-ov Zakon o verskim praznicima, da štiti državu od parznovanja praznika ova tri sveca.

-Ja sam u petak proslijedio pismo patrijarhu Njegovoj svetosti Porfitriju u kome sam kazao naš stav vezan za Temeljni ugovor, da postoje najmanje dva člana koja su sporna i jedan dio preambule. Jedan član se odnosio na vjerske praznike, kojim su predviđena tri nova praznika u čast Svetog Save, Svetog Petra Cetinjskog i Svetog Vasilija Ostroškog. Oni su u direktnom sukobu sa Zakonom o vjerskim paraznicima u Crnoj Gori. Sporan je i član, odnosno njegov dio, vezan za imovinu. On je predviđao dodatno preispitivanje određenih elemanata koji još uvijek nisu katarstarski upisani. Mi smo to uočili i ja moram da štitim državu bez obzira što sam vjernik, Odlučio sam da štitim državu- kazao je Krivokapić.

Postavlja se pitanje, na osnovu čega je premijer Krivokapić tvrdio prošle sedmice pred mitropolitom Joanikijem da će potpisati Temeljni ugovor sa SPC-om, ako su mu sporni najmanje dva člana i jedna preambula.

Sam premijer je pre dva meseca najavio da će Temeljni ugovor biti potpisan nakon Vaskršnjih praznika i da će patrijarh Porfirije doći u Crnu Goru da ga potpiše. To samo potvrđuje da je ugovor tada već bio usaglašen, što su potvrdili u nekoliko navrata ministar pravde Vladmir Leposavić, kao i sama SPC.

Ko zna koje će sve razloge Krivokapić istaći u budućnosti, čime bi opravdao svoju sve očigledniju nameru da ne potpiše Temeljni ugovor?

Možda će se za mesec dana pojaviti novi sporni članovi ugovora, a sve navodi da će se Krivokapićevo ucenjivanje SPC-a nastaviti u nedogled…

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

stejt department

Stejt department: Još nisu saopštena nova imena na crnoj listi

aljbin kurti

Kurti odbio da potpiše zajedničku deklaraciju: Tražio da piše Republika Kosovo