in

Stejt department: Još nisu saopštena nova imena na crnoj listi

Sjedinjene Države još nisu objavile nova imena u vezi sa uredbom predsednika Džoa Bajdena, izjavio je je portparol Stejt departmenta Ned Prajs za Glas Amerike, odgovarajući na pitanje da li će potencijalno novi ljudi biti na crnoj listi.

stejt department

„Međutim, zahvaljujući uredbi moći ćemoda se pozabavimo najhitnijim pretnjama stabilnosti i napretku demokratskih institucija“, rekao je Prajs.

On je dodao da su „Sjedinjene Države posvećene promovisanju demokratije, transparentnosti, odgovornosti i demokratskog upravljanja širom zapadnog Balkana, u skladu sa standardima koje države moraju da ispune kako bi ispunile svoj cilj napredovanja na evropskom putu“.


Predsednik Bajden izdao je izvršnu naredbu kojom se zamrzava imovina i zabranjuje se ulazak pojedincima u Sjedinjene Države koji predstavljaju pretnju bezbednosti i miru bilo koje zemlje zapadnog Balkana.

Sankcije će se primenjivati i na ona lica koja su, između ostalog, odgovorna ili umešana u ometanje primene Prespanskog sporazuma iz 2018. i Ohridskog okvirnog sporazuma iz 2001. godine.

Izvršni nalog obuhvatiće i lica koja su direktno ili indirektno umešana u korupciju, zloupotrebu javnih sredstava, primanje mita i slično.

Početkom juna, administracija je zvanično proglasila borbu protiv korupcije ključnom za američku nacionalnu bezbednost.

„Korupcija predstavlja pretnju američkoj nacionalnoj bezbednosti, ekonomskoj jednakosti, globalnoj borbi protiv siromaštva, razvojnim naporima i samoj demokratiji“, rekao je tada Bajden, dodajući da „efikasnom borbom protiv korupcije i demonstriranjem koristi od nje, uz odgovorno upravljanje može pružiti ključnu koristi Sjedinjenim Državama i drugim demokratijama“.

(VOA)

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

milan radojevic

Heroj iz Vrbasa izbavio dvoje dece iz Pacifika

zdravko krivokapic

Krivokapić sve bliži DPS-u: Kritikuje Crkvu, šuruje sa režimom, napada parlamentarnu većinu, ne da rekonstrukciju!