in

Nemačka vojska se nakon 20 godina potpuno povukla iz Afganistana

Ministarka je na Twitteru izrazila zahvalnost za svih 150.000 muškaraca i žena koji su služili u Afganistanu od 2001., navodeći da oni mogu biti ponosni na svoj doprinos

Nemačka je dovršila povlačenje vojnika iz Afganistana, započeto u maju, objavilo je ministarstvo odbrane u utorak veče, okončavajući gotovo 20-godišnji angažman u toj zermlji, zajedno s američkim i ostalim međunarodnim snagama.

Objava povlačenja nemačkih vojnika, koji imaju drugi po veličini kontingent u Afganistanu odmah iza Sjedinjenih Država, dolazi u vreme dok SAD nameravaju da dovrše vlastito povlačenje do 11. septembra.

– Nakon gotovo 20 godina angažmana, poslednji vojnik našeg Bundeswehra večeras napušta Afganistan. Oni se vraćaju kućama – navodi u saopštenju nemačka ministarka odbrane Annegret Kramp-Karrenbauer.

Jedno poglavlje istorije, kako je kazala, privodi se kraju, intenzivni angažman koji je predstavljao izazov i preoblikovao Bundeswehr.

Ministarka je na Twitteru izrazila zahvalnost za svih 150.000 muškaraca i žena koji su služili u Afganistanu od 2001., navodeći da oni mogu biti ponosni na svoj doprinos.

Takođe je odala počast onima koji su ubijeni ili ranjeni u obavljanju dužnosti.

– Nikada nećete biti zaboravljeni – kazala je.

Sudeći po vojnim podacima, 59 nemačkih vojnika poginulo je od 2001. tokom njihove službe u Afganistanu.

Poslednji vojnici prebačeni su vazdušnim putem iz njihove baze Mazar-i-Sharif u severnom Afganistanu u dva nemačka aviona tipa 400 M i dva US C17, prenosi AFP.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Umro Donald Ramsfeld, bivši američki ministar odbrane

horoskop

Dnevni horoskop za 01. jul 2021. godine