in

Diplomate i bezbednosni zvaničnici umanjuju strah od povlačenja SAD iz Avganistana

Vojska SAD u Afganistanu

Ključne diplomate SAD i odbrambeni zvaničnici odbacuju zabrinutost da bi povlačenje američkih i koalicionih trupa iz Avganistana moglo da da preokrene situaciju unazad, poručujući zakonodavcima da postoji razlog da veruju da ta zemlja više nikada neće postati polazna tačka za terorističke napade na Sjedinjene Države.

epa07340035 US soldiers attend a training session for the Afghan Army in Herat, Afghanistan, 02 February 2019 (issued 03 February 2019). The 12,000 NATO-led troops in the country have a mainly training and backup role in the context of operation Resolute Support, since the withdrawal of foreign combat troops in 2014. EPA-EFE/JALIL REZAYEE

U svedočenju u četvrtak pred zakonodavcima u Vašingtonu, zvaničnici su priznali da, iako neki kritični detalji o tome kako će se američka vojska postaviti posle povlačenja ostaju neizvesni, čini se da se napori iza kulisa isplate.

“Postiže se napredak”, rekao je ambasador Zalmai Kalilzad, američki specijalni predstavnik za pomirenje u Avganistanu, članovima pododbora za nacionalnu bezbednost Odbora za nadzor doma, odbijajući da da više detalja u suviše otvorenom okruženju.

Na odvojenom saslušanju pred senatskim Odborom za oružane snage, zvaničnici odbrane su dali svoja uveravanja.

“Radimo na repozicioniranju naših mogućnosti za borbu protiv terorizma, uključujući zadržavanje imovine u regionu”, rekao je zakonodavcima Dejvid Helvi, vršilac dužnosti pomoćnika ministra odbrane za indo-pacifička pitanja.

“Razmatramo mogućnosti u regionu”, dodao je Helvi. “Planiranje za to je u toku”.

U mesecu nakon što je američki predsednik Džo Bajden najavio da će nastaviti sa povčalenjem, koje je prvi put dogovoreno sporazumom između talibana i administracije bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, najviši zakonodavci obe stranke više puta su izrazili zabrinutost – i to ne samo o sposobnosti američkih snaga da se vrate u Avganistan i obračunaju sa terorističkim grupama kao što su al-Kaida i Islamska država.

Mnogi su izrazili bojazan zbog sposobnosti avganistanskih snaga bezbednosti da funkcionišu bez direktne američke podrške i zbog promošljenosti imanja poverenja u talibane.

Uprkos najnovijim uveravanjima, mnogi su i dalje skeptični.

“U Avganistan smo uložili ogromnu sumu u dolarima, životima, desetinama hiljada ranjenih. Pa ipak, tu smo”, rekao je u utorak senator Angus King, registrovan kao nezavisni zakonodavac, opisujući bezbednosnu situaciju kao “diskutabilnu”.

“Znaćemo za godinu dana ili malo više”, dodao je King, rekavši da je moguće da će se SAD “vratiti tamo gde smo bili 2001.”.

Vodeći republikanac u odbora, senator Džim Inhofe, bio je direktniji u svojim kritikama.

“Činjenica da je predsednik izabrao ovaj datum, 20. godišnjicu najstravičnijih terorističkih napada u istoriji naše nacije, ukazuje da je ovo bila kalendarska politička odluka”, rekao je Inhofe. “Nije se zasnivala na uslovima na terenu, što je snažna dvopartijska preporuka koju je Kongres dao i republikanskim i demokratskim predsednicima tokom poslednje decenije”.

(VOA)

Napisao Džef Seldin

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

vakcinacija

Kovid 19 u Srbiji: Samo 391 novozaraženi, zatvara se beogradska arena

Mika Aleksic

Miroslavu Miki Aleksiću opet produžen pritvor