in

Milo Đukanović krenuo na sve ili ništa. Odbio ambasadore koje je predložila Vlada

milo djukanovic

Crnogorski predsednik Milo Đukanović obavestio je zvaničnike u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Kini, Mađarskoj, Sjedinjenim Državama, Sloveniji, Srbiji, Vatikanu, Španiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Evropskoj uniji da se ne slaže sa ambasadorskim predlozima Crne Gore za te zemlje.

Vlada Crne Gore predložila je 18 kandidata za ambasadore, od kojih je Đukanović odobrio sedam. Odbio je da da saglasnost za ostale, ali ih je vlada ipak predložila, što je suprotno diplomatskoj praksi, piše Radio Slobodna Evropa.

U saopštenju Đukanovićevog kabineta, koje je potpisala njegova savetnica za spoljnu politiku Tamara Brajović, kaže se da je vlada, predlažući kandidata za ambasadora kojeg nije odobrio crnogorski predsednik, svesno zaobilazi nacionalne procedure, krši dobru praksu, podriva kohabitaciju i ocrnjuje međunarodnu reputaciju zemlje.

Podsetimo, Ustav Crne Gore predviđa da predsednik imenuje i opoziva ambasadore i šefove drugih diplomatskih predstavništava Crne Gore u inostranstvu, na predlog Vlade i uz mišljenje skupštinskog odbora nadležnog za međunarodne odnose.

Brajović ocenjuje da je predlaganje ambasadora bez pristanka predsednika unutrašnja stvar i problem Crne Gore.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

bajden i putin

Danas se prvi put, u gotovo hladnoratovskoj atmosferi, sastaju Džo Bajden i Vladimir Putin. Evo šta obe strane očekuju od ovog istorijskog susreta

Treneri osmislili 30-dnevni izazov koji topi masnoće i jača stomak: donosimo vam vodič u 7 koraka koji će vam olakšati postizanje cilja