in

Danas se prvi put, u gotovo hladnoratovskoj atmosferi, sastaju Džo Bajden i Vladimir Putin. Evo šta obe strane očekuju od ovog istorijskog susreta

bajden i putin

Dže Bajden i Vladimir Putin sastaju se danas, u prilično sličnim okolnostima, na istom mestu gde je održan istorijski hladni rat između Ronalda Regana i Mihaila Gorbačova – u Ženevi. To sigurno neće biti prijateljski razgovori. Za početak, Rusija je nedavno uvrstila Sjedinjene Države na svoj zvanični spisak „neprijateljskih država“, a Bajden je još u martu javno nazvao Putina „ubicom“.

Obe strane tvrde da su njihovi odnosi na dnu i nijedna trenutno nema ambasadora u drugoj zemlji. Ruski zvaničnici su pod američkim sankcijama zbog niza stvari, od aneksije ukrajinskog Krima do navodnog ruskog mešanja u američke izbore, a dvojica bivših marinaca čame u ruskim zatvorima: jedan je osuđen na 16 godina zbog navodne špijunaže.

Uprkos svemu, prvi sastanak ovog predsedničkog dvojca mnogi u Rusiji vide kao dostignuće samo po sebi. Rusija će biti na istom nivou sa Sjedinjenim Državama, a Putin snažno želi da bude prikazan kao „mačo“ i po snazi jednak američkom predsedniku. Kao racionalan političar, istovremeno želi da smanji troškove i rizike povezane sa lošim odnosima, što pre svega uključuje ekonomske sankcije koje opterećuju rusku ekonomiju u pandemijskoj godini i uoči ključnih parlamentarnih izbora.

Zvanično, Kremlj smanjuje očekivanja od ovog sastanka, ali ispod površine žarko se nada da će biti pozitivnih pomaka. Ono što Vladimir Putin uopšte ne želi je predavanje o ljudskim pravima, posebno u kontekstu slučaja Alekseja Navaljnog, ruskog opozicionog političara koji je prvo otrovan, a zatim zatvoren i prećeno mu je osudom. Bajden će sastanak sigurno nastojati da započne tom pričom, a Putin će verovatno insistirati da se to ne tiče Amerike. Kako dogovori o ukrajinskom pitanju i ljudskim pravima neće biti moguće „glavno jelo“ sastanka, ipak, nadaju se analitičari obe strane, biće neki potezi koji će simbolično smanjiti globalne tenzije.

Politikolog Tatjana Stanovaja iz moskovskog ogranka Karnegi centra izjavila je za Dojče vele da prostor za napredak svakako leži u sporazumu o strateškoj stabilnosti i u sporazumu o nuklearnom oružju, sajber napadima, zajedničkom delovanju u svemiru. I ovog trenutka svetski kalendar se asocijativno vraća sličnim sporazumima Nikite Hruščova i Džona F. Kenedija, koji – na kraju – obe države indirektno potvrđuju kao svetske supersile. Rusiji je takvo priznanje trenutno potrebno mnogo više od Sjedinjenih Država, kojima je Kina realno mnogo veći rival od Moskve. Džo Bajden je unapred odbio zajedničku završnu konferenciju za štampu sa Putinom, koja očigledno želi da umanji trijumf Rusije, ali uvek postoji prostor da se ta mogućnost – s obzirom na teme na stolu – na kraju realizuje.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

horoskop

Dnevni horoskop za 16. jun 2021. godine

milo djukanovic

Milo Đukanović krenuo na sve ili ništa. Odbio ambasadore koje je predložila Vlada