in ,

Na Malti je zaplenjeno 100 miliona evra kokaina iz Kavačkog klana. Posle hapšenja vođe grupe, Velje Nevolje i slovenačkog tima, neko je očigledno propevao

Kokain vredan najmanje 100 miliona evra na uličnom tržištu otkriven je u utorak na Malti u 37 kontejnera sa bananama. Krajnji cilj mu je bila Slovenija, odnosno luka Koper, a na Maltu je stigao iz Ekvadora, javili su slovenački mediji na osnovu podataka malteških carinika.

Mediji ekskluzivno prenose da su vlasnici 740 kilograma belog praha zaplenjenog na Malti bili bar delimično naši državljani, tj. nedavno uhapšeni saradnici čuvenog kavačkog klana Veljko Belivuk, zvani Velja Nevolja, i Marko Miljković. Pretpostavlja se da je nedavnim hapšenjem lidera, a potom i članova ove mafijaške grupe u Sloveniji, mnogo droge na putu iz Ekvadora u Evropu postalo praktično beskorisno, jer nije bilo nikoga da „podmaže“ točkove transportnog mehanizama, pa je neko prelomio iza rešetaka i propevao o skupom tovaru.

Krajem maja slovenačka policija uhapsila je desetine članova „slovenačkog ogranka“ zločinačke organizacije Kavački klan, sa prvobitnim sedištem u Crnoj Gori, ali sa „terenskim operacijama“ u Srbiji i nekoliko drugih zemalja, 2018. i imala je, kao što je poznato, oko 60 pripadnika, od kojih je većina privedena u akciji koju je slovenačka policija sprovela u saradnji sa stranim službama bezbednosti pre 15 dana na području Ljubljane, Maribora, Kranja i Kopra.

Slovenački ogranak „Kavčana“ opkoljen je nakon što je u Crnoj Gori uhapšen jedan od vođa čitavog Kavačkog klana, Slobodan Kašćelan, a zatim još jedan neformalni šef ove mafije Dragoje Zvicer, poznat po švercu narkotika i oružja, ali i glasinama da je jeo lljudske ćevape. Zvicer je blisko sarađivao sa Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem u Srbiji i smatrao ih je svojim „najboljim vojnicima“. Dvojac je za njega izvršio brutalna pogubljenja, nakon čega su tela žrtava uništena mlevenjem u mlinu za meso i rastvaranjem u kiselini. Zvicer je Velju Nevolju nagradio novcem i udelom u kokainu za srpsko tržište. Nagađa se da su se poslednji put videli krajem januara, nakon čega su i Belivuk i Miljković uhapšeni na beogradskom aerodromu.

Zaplena prave planine kokaina na Malti među najrekordnijima je u ovoj mediteranskoj ostrvskoj državi; ni najstariji carinici se takvih ne sećaju. Sličan teret od 612 kilograma droge otkriven je na Malti prošle godine na brodu koji je putovao iz Ekvadora preko Kolumbije u Libiju, ali ovaj paket ga je daleko nadmašio, piše Times of Malta.

Velika količina opojnih droga, čiju je nabavku i krijumčarenje iz Ekvadora navodno finansirao i organizovao posrnuli zločinački klan iz Kotora, trebalo je da se rasprši na tržištima Austrije, Nemačke i zemalja Centralne Evrope. Zahvaljujući policijskim informacijama, distribucija je prekinuta mnogo pre konačnog odredišta. Pregledano je ukupno 1.080 kutija banana, od čega je u 37 kutija pronađeno ukupno 740 paketa kokaina, spakovanih po kilogramu. U laboratoriji je utvrđeno da se radi o robi vrhunskog kvaliteta, tj. kokain vrlo visoke čistoće.

Ovo nije prva velika zaplena droge otkako su prvi ljudi kotorskog klana pali u policijske ruke. U aprilu ove godine u luci Ploče zaplenjeno je i više od 500 kilograma visokokvalitetnog kokaina, koji je takođe povezan sa širom kriminalnom hobotnicom. Mnogi kriminalci veruju da su mafija i krijumčarenje narko-grupa u zemljama šireg regiona samo pipci i oružje velikog balkanskog kartela.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

zeljko ivanovic

Premijer iz senke

Južnoafrikanka rodila 10 beba u Pretoriji, što bi mogao da bude novi svetski rekord, muž oduševljen: ‘Sedam dečaka i tri devojčice.‘