in

PRETERANO: EU će u vazdušnom saobraćaju potpuno zabraniti…

rajaner

Ambasadori Evropske unije u petak su usvojili plan zabrane beloruskim avioprevoznicima da nadleću područje EU ili da sleću na aerodrome u EU i da zabrane aviokompanijama članica EU da nadleću Belorusiju, saopštilo je troje diplomata.

rajaner

Odluka je deo širih ekonomskih sankcija protiv Belorusije, u odgovoru na belorusko podizanje borbenog aviona kako bi prinudio na prizemljavanje avion “Ryanaira” s opozicionim novinarom tokom prošlog meseca.

Odluka bi trebala da stupi na snagu u ponoć po srednjoevropskom vremenu, zabranjujući svake primedbe u poslednji tren koje se ne očekuju od država članica EU pre samonametnutog roka od 14 sati po srednjoevropskom vremenu, saopštile su diplomate.

Evropska agencija za kontrolu aviosaobraćaja “Eurocontrol” tvrdi da oko 400 civilnih aviona obično nadleti Belorusiju svakog dana, uključujući 300 preleta koje izvode avioprevoznici iz EU ili Britanije.

Lufthansa, SAS, Air France, LOT, Finnair i AirBaltic su među aviokompanijama koje su već objavile da će prekinuti s letovima iznad Belorusije.

Beloruska nacionalna aviokompanija “Belavia” obavlja letove koji povezuju Belorusiju s dvadesetak aerodroma u Evropi, među kojima su Helsinki, Amsterdam, Milano, Varšava, Frankfurt, Berlin, Minhen, Pariz, Rim i Beč.

Sprovođenje zabrane pašće na nacionalne vlade EU, od kojih su mnoge članice NATO-a, koje imaju ovlašćenja da podignu borbene avione da zaštite svoj vazdušni prostor od neželjenih letelica, prenosi Rojters.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

vulin i djukanovic

VULIN NA UVREDE PREDSEDNIKA CRNE GORE: “Srbija se ne ponaša kao devedesetih, a Đukanović i dalje radi kao mafijaš iz tog perioda”

Utapanje Čede