in ,

SZO upozorila na štetnost električnih cigareta, traže stroge propise

Agencija procjenjuje da su puno veći izgledi da deca koja koriste e-cigarete nastave i kasnije da puše

Električne cigarete i ostali slični proizvodi opasni su za zdravlje pa njihovu upotrebu treba regulisati, da bi se u samom začetku duvanskoj industriji onemogućilo vrbovanje potencijalnih kupaca, upozorio je u utorak SZO.

“Nikotin izaziva snažnu zavisnost, a jednako su opasni i elektronski inhalatori nikotina pa bi stoga njihovu upotrebu trebalo bolje regulisati”, rekao je šef UN-ove agencije Tedros Adhanom Ghebreyesus, koji je u utorak objavio novi izveštaj o borbi protiv pušenja, realizirano u saradnji s Bloomberg Philanthropiesom.

U izveštaju piše da proizvođači ovakvih proizvoda, čija se paleta i dalje proširuje, često za cilj imaju decu i adolescente koje privlače hiljadama raznih ukusa (u izveštaju stoji da ih je čak 16.000).

Michael Bloomberg, milijarder i bivši gradonačelnik Njujorka, koji je već duže vreme angažovan u borbi protiv pušenja, osudio je taktiku duvanskih kompanija.

“S obzirom na primetni pad prodaje cigareta, duvanske kompanije agresivno promovišu nove proizvode poput e-cigareta ili sličnih duvanskih proizvoda i lobiraju kod vlada, tražeći od njih ograničenja postojećih propisa. Njihov je cilj jednostavan: pridobiti novu generaciju zavisnika nikotina, a mi im to ne možemo dopustiti”, smatra Bloomberg.

Zabrinjavajući je broj mladih korisnika električnih cigareta

Stoga šef SZO-a veruje da bi u zemljama u kojima ti proizvodi nisu zabranjeni “vlade trebalo da usvoje odgovarajuće mere kako bi zaštitile svoje stanovništvo od opasnosti koje im prete od električnih nikotinskih inhalatora kao i da bi sprečile njihovu upotrebu među decom, adolescentima i ostalim zdravstveno osetljivim grupama”.

UN-ovu agenciju posebno zabrinjava upotreba električnih cigareta među mlađima od 20 godina zbog štetnog uticaja nikotina na razvoj mozga u ovom osetljivom životnom dobu i zbog opasnosti koje mogu predstavljati određeni sastojci.

Agencija procenjuje da su puno veći izgledi da deca koja koriste e-cigarete nastave i kasnije da puše. Ipak, regulacija ovog domena nije jednostavan posao jer je reč o “raznolikim proizvodima koji vrlo brzo evoluiraju”, ističe dr. Rüdiger Krech, direktor za promovisanje zdravlja Svetske zdravstvene organizacije, pa dodaje: “To je jedan od načina kojima se proizvođači služe da bi potkopali propise i mere kontrole.”

Upotreba e-cigareta zabranjena je u 32 zemlje

SZO preporučuje vladama da preduzmu sve što mogu kako bi se nepušačima onemogućio pristup e-cigaretama, strahujući od ponovne popularizacije pušenja, posebno među mladima.

Po izveštaju UN-ove agencije, upotreba e-cigareta zabranjena je u 32 zemlje, a 79 je usvojilo bar jednu meru koja se odnosi na ograničenje njihove upotrebe, na primer – zabranu oglašavanja.

SZO istovremeno ističe da čak 84 zemlje u svetu nema propise kojima bi se onemogućila prodaja ovih proizvoda.

Agencija skreće pažnju i na to da njihovi napori na regulisanju e-cigareta ne bi smelo da odvrati pažnju od borbe protiv pušenja.

I premda se udeo pušača u brojnim zemljama smanjio, globalni porast broja stanovnika znači da ukupan broj pušača “ostaje jednako visok”, stoji u izveštajuu SZO i dodaje se da pušenje godišnje ubije 8 miliona pušača, uključujući i milion pasivnih pušača.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Snažno nevreme praćeno ledom oštetilo stotine automobila na autoputu

Srbin na trotinetu ukrao nakit i drago kamenje vredno više od dva miliona evra