in

Putin zabranio zapošljavanje u ambasadama “neprijateljskih zemalja”

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je dekret kojim se ograničava broj zaposlenih Rusa ili potpuno zabranjuje zapošljavanje u ambasadama zemalja koje Moskva oceni kao “neprijateljske”.

Vladimir Putin: foto AP

Putinova odluka stiže u trenutku povišenih tenzija između Moskve i Zapada, kao i proterivanja ruskih diplomata iz SAD i zemalja EU.

Vladi se dekretom nalaže da napravi spisak zemalja koje se smatraju neprijateljskim. Zabrana zapošljavanja pogodiće ne samo ambasde tih zemalja, već i konzularna odeljenja i druge institucije.

SAD ru prošle nedelje proterale 10 ruskih diplomata zbog navodnog mešanja Moskve u izbore 2020. i sajber napada na softver federalnih agencija.

Češka je takođe proterala 18 ruskih diplomata koje je nazvala špijunima, dok je Moskva kući poslala 20 Čeha. To je praktično onemogućilo češkoj ambasadi u Rusiji da radi, pa su Česi proterali još 63 Rusa – tako da sada obe zemlje imaju jednak broj zaposlenih u ambasadama

Poljska je proterala troje Rusa, Moskva pet Poljaka zauzvrat. Litvanija, Letonija i Estonija naredile su četvorci ruskih diplomata da odu.

Napisao AP

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

petar lijesevic

HAOS U CG: Vicešampion sveta dočekan uz srpske zastave

bolnica irak

Desetine mrtvih u požaru u Kovid bolnici u Bagdadu