in

Rajanerov let 4978: koliko putnika je ostalo Minsku?

rajaner

Posle preusmeravanja aviona na letu iz Atine za Viljnus, u Minsku su zadržani i uhapšeni opozicioni novinar Roman Protaševič (26) i njegova devojka Sofija Sapegi (23). Oni očigledni nisu jedini koji nisu nastavili let.

Direktor „Rajanera“, Majkl Oliri, izjavio je sinoć da veruje da su se u avionu te kompanije, koji je juče morao prinudno da sleti u Minsk, nalazili agenti beloruskog KGB-a.

On je za irski radio Njuztok rekao da je „namera vlasti izgleda bila da (iz aviona) uklone novinara i njegovu saputnicu. Znate, mi verujemo da se u Minsku iskrcalo i nekoliko agenata KGB-a.“ 

Agencija AP je sinoć prenela da Litvanske vlasti po sletanju aviona u Viljnus saopštile, da se iz letilice Rajanera nisu iskrcali Roman Protasčevič, njegova devojka i još četiri putnika. 

Prethodno su i neki putnici agenciji Rojters izjavili da je posle poletanja iz Minska bilo više praznih mesta u avionu.

Univerzitet i porodica potvrdili hapšenje devojke.

Beloruski univerzitet u Viljnusu je u ponedeljak saopštio da je njihova studentkinja Sofija Sapegi (23) takođe pritvorena u Minsku, posle prinudnog sletanja i zatražio njeno puštanje na slobodu. Ona je takođe bila u avionu Rajanera i putovala je novinarom Romanom Protaševičem.

Pritvor Sapege potvrdila je njena porodica, rekao je za Rojters portparol Evropskog humanističkog univerziteta (EHU) i dodao da su Sapega i Protaševič bili zajedno na odmoru u Grčkoj.

Potaševič je odmah reagovao

U nedelju 23. Maja popodne, Rajanerov let 4978 već počeo spuštanje u glavni grad Litvanije kada je pilot najavio da će avion iznenada preusmeriti za Minsk, glavni grad susedne Belorusije. Nije bilo objašnjenja.

Ali jedan od putnika u Boingu 737 odmah je reagovao: ustao je sa sedišta, i iz prtljažnika

iznad glave uzeo torbu i iz nje izvadio laptop. Zajedno sa mobilnim telefonom dao da je devojci koja je sedela pored njega.

Beluruski novinar disident Roman Protaševič (26), nije imao puno vremena. Minsk je udaljen od Viljnusa manje od 200 km. Preusmeravanje traje nekoliko minuta.

„Kada je objavljeno da ćemo sleteti u Minsk, Roman je ustao, otvorio prtljažnik, uzeo prtljag i pokušao da podeli stvari”, rekao je sinoć posle sedmočasosvne odiseje litvanski putnik koji se agenciji Rojters predstavio samo kao Mantas.

„Mislim da je pogrešio. Bilo je dosta ljudi. Mogao je stvari dati meni ili drugim putnicima, a ne devojci, koja je mislim, takođe uhapšena”.

Izvan aviona – iako Mantas to nije video – nalazio se borbeni avion MiG-29 iz sovjetske ere, koji je po naređenju beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka naterao avion da leti za Minsk.

Protaševičh, 26 je odmah odvojen po dolasku u Minsk, kaže očevidac.

„Videli smo da je Roman zaustavljen zbog nekih stvari u prtljagu”, rekao je Mantas, dodajući da je proveren prtljag i ostalim putnicima koje su autobusima odvezli do terminala. Tamo su proveli nekoliko sati čekajući da se ponovo ukrcaju u avion.

„Videli smo kroz prozora da Roman stoji sam, i jedan policajac sa psom je pokušavao da nađe nešto (u njegovom prtljagu)”, prenosi agenciaj Rojters.

Represija pojačana od leta

Beloruska vlast, na čelu s Lukašenkom, započela je oštar obračun sa neistomišljenicima kada su posle predsedničkih izbora 9. avgusta 2020. širom zemlje izbili masovni antivladini protesti.

Protesti zbog zvaničnih rezultata glasanja, prema kojima je Lukašenko dobio više od 80 odsto glasova, trajali su do dolaska oštre zime, uprkos nastojanju vlasti da ih uguše hapšenjima i represijom nad demonstrantima i aktivistima. Zbog učešća na demonstracijama od avgusta je uhapšeno više od 34.000 ljudi, od kojih je policija hiljade brutalno pretukla.

Na meti vlasti, i nakon što su protesti zamrli, našli su se i nezavisni mediji i novinari. Vlast je prošle nedelje uhapsila 11 zaposlenih popularnog beloruskog portala TUT.

Roman Protaševič je novinar i koosnivač kanala u aplikaciji Telegram, ključnog za razmenu informaciju među protivnicima predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka.

Šta mislite o ovome?

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Predsednik opštine Bujanovac položio venac na grobu teroriste Ridvana Ćazimija

Krimi klanovi

Nemačka: najpoznatiji kriminalni klanovi