in

Švajcarci glasaju o zabrani burke

Izvor: DW

REFERENDUM U nedelju građani Švajcarske odlučuju o zabrani pokrivanja lica u javnosti. Vodi se žustra debata o političkom islamu. Da li je veo za lice koji nose neke muslimanke deo verskih sloboda ili je ugnjetavanje žena?

Valter Vobman je zadovoljan – taj poslanik je sa istomišljenicima pokrenuo inicijativu za zabranu pokrivanja žena. Pred referendum u nedelju (7. mart), čitava Švajcarska raspravlja, od političara i udruženja žena do crkve i islamskih teologa, raspravlja o odnosu prema političkom islamu i ugnjetavanju žene

Selfi na Luganskom jezeru u Švajcarskoj

Građani će se zapravo načelno izjasniti o zabrani pokrivanja lica što obuhvata i recimo maskiranje tokom demonstracija. Ali to je u raspravi sporedna stvar. Sve se vrti oko nikaba, burke i drugih pokrova za lice koje nose neke muslimanke.

„U drugim zemljama je radikalni islam napredniji, ali i kod nas je počeo da puže. Ako to ne želimo, onda moramo jasno da se postavimo i to regulišemo na samom početku“, kaže Vobman iz Švajcarske narodne stranke. On je pre jedanaest godina već imao uspeha sa inicijativom da se zabrani gradnja novih minareta.

„Ugnjetavanje žena nema šta da traži u našem društvu i zato smo i pokrenuli inicijativu. Kod nas žene pokazuju lice. To je znak našeg slobodnog, demokratskog društvenog poretka“, dodaje Vobman za DW.

Marginalni fenomen?

Međutim, švajcarska Savezna vlada i velika većina u parlamentu u Bernu to vide drugačije. Oni preporučuju glasanje protiv zabrane pokrivanja.

Karin Keler-Zuter, koja vodi resor pravosuđa i policije, kaže da je pokrivanje lica marginalni fenomen. Navodi da u celoj zemlji ima jedva tridesetak žena koje nose burku, a da su ostale turistkinje koje kratko borave u Švajcarskoj.

Keler-Zuter i Vobman su na različitim stranama

„Zabrana pokrivanja ne nudi nikakvu zaštitu od ekstremizma ili terorizma. Za to postoje efikasniji instrumenti“, dodaje Keler-Zuter. Podseća da je parlament upravo usvojio novi zakon o delovanju policije u odbrani od radikalnih islamista i terorista.

Jedna od žena koje nose nikab – veo sa prorezom samo za oči – govorila je nedavno za švajcarski radio, ali nije želela da otkriva pravo ime. „Muškarci su stvoreni da žene gledaju po lepoti“, kaže ova žena koja je prešla na islam. Tvrdi da nikab nosi dobrovoljno i da se tako oseća bolje.

„Nisam fundamentalistkinja kao ni druge žene koje nose nikab. Salafizam, vehabizam – to su novi izumi s kojima se ne poistovećujem“, dodaje ova muslimanka.

Veće žena katoličke biskupske konferencije u Švajcarskoj, islamska udruženja i neke feminističke političarke smatraju da bi zabrana pokrivanja ugrozila verske slobode u Švicarskoj. Poslanik Valter Vobman, iz inicijative koja je progurala referendum sa više od 100.000 potpisa, na to ima prigovor.

„Niko normalan ne može da shvati zašto crkve to govore. Jer, ovde smo protiv političkog, ekstremnog islama, a ne protiv islama kao religije“, kaže on. „Islam ne traži da žensko lice bude pokriveno da bi se praktikovala vera. U Kuranu se nigde ne kaže da se to mora. Ovo je simbol koji je došao kasnije.“

On je ubeđen da je, baš kao i minareti na džamijama, nošenje burki i nikaba izraz političkog islama i šerijatskog zakona. A tako nešto, kako je rekao, „sigurno ne želimo u našoj kulturi“.

Feministkinje podeljenog mišljenja

Neke feministkinje i islamske teološkinje takođe preporučuju da se u nedelju glasa za zabranu zara i feredže. Politikolog Elham Manea, koji ima arapske korene, rekao je za švajcarski radio da je nikab očito „simbol verske fundamentalističke desničarske ideologije“. „U slobodnom društvu žene moraju biti poštovane, a njihova prava i dostojanstvo zaštićeni.“

Jedno udruženje religioznih žena iz Švajcarske pak smatra da bi zabrana nošenja burke pogodila „žrtve“, ali ne i „počinioce“. „Žene koje su prisiljene da se pokrivaju biće ovako kažnjene, umesto da im se pomaže da se oslobode burke.“

„Alijansa F“, jedno od najvećih udruženje za prava žena u Švajcarskoj, iznosi sličan argument. „Feministkinje se zalažu za prava i slobode žena. To uključuje slobodan izbor u odevanju“, rekla je Maja Graf, jedna od predsednica udruženja.

Zabrana pokrivanja već postoji u dva kantona, Ticinu i Sent Galenu. Isto postoji u Francuskoj i Austriji. Još šest država EU na neki način reguliše ovu tematiku. Poslednje ankete predviđaju 49 odsto glasova za zabranu burki i 47 odsto protiv. Biće veoma tesno.

Napisao Bernd Rigert

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Teško poletanje crnogorske aviokompanije

SRBIJA U ŠOKU: Vučić pred TV kamerama pokazao fotografije obezglavljenih tela! (VIDEO)