in

Teško poletanje crnogorske aviokompanije

Posle gašenja Montenegro erlajnsa, vlasti u Podgorici pokreću novu aviokompaniju ToMontenegro. Nadaju se da će poleteti do leta, ali to neće biti lako. Er Srbija je potpuno preuzela isplativu liniju do Beograda.

Crna Gora je krajem godine ostala bez nacionalne aviokompanije Montenegro erlajns, čiji su avioni prizemljeni zbog ogromnih dugova. Nova Vlada nije želela da je ponovo spašava zbog, kako kažu, pravila Evropske unije o zaštiti konkurencije koja zabranjuju novu državnu pomoć posrnulom avioprevozniku. S druge strane, bivša vlast oštro je kritikovala ovu odluku tvrdeći da su tokom pandemije mnoge evropske vlade pomogle svoje aviokompanije pa je mogla i crnogorska.

Nova kompanija već ima dva aviona

Umesto dosadašnje, koja je bila na meti kritika zbog ogromnih zarada menadžmenta i partijskog zapošljavanja, Vlada je formirala novu aviokompaniju ToMontenegro i sada se čeka da krene sa letovima.

Crna Gora je jedna od država bivše Jugoslavije koja je godinama održavala aviokompaniju, uprkos gubicima od više desetina miliona evra. Većina političara se slaže da je to neophodno jer se u Crnu Goru mahom stiže avionom, a čitav BDP bitno zavisi od turizma.

Međutim, postavlja se pitanje da li nova kompanija može da posluje bolje od stare i bude profitabilna? Posebno jer kreće doba velike krize u ovoj branši, a i druge kompanije su ugrabile deo tržišta prestankom rada Montenegro erlajnsa.   

Teško bez pomoći države?

„Cilj je da se napravi moderna aviokompanija, zasnovana na tržišnim principima, i da bude održiva u narednih deset godina“, rekao je Predrag Todorović, direktor ToMontenegra.

Vlada je novu kompaniju uložila 30 miliona evra. Za blizu 22 miliona su kupljena dva aviona koja je do sada iznajmljivao Montenegro erlajns. Planira se i širenje flote. Time je startna pozicija kudikamo bolja nego ona koju je imala stara kompanija, koja nije posedovala svoje avione.

Predrag Todorović

Ipak, vazduhoplovni analitičar iz Zagreba Alen Šćurić kaže da ni ToMontenegro neće moći bez pomoći države. „Crna Gora treba da ima nacionalnu aviokompaniju jer je uglavnom avio-destinacija. Ipak, nije realno očekivati da će ova kompanija poslovati po tržišnim principima. Ona neće, ja vam to tvrdim, nikad biti profitabilna. Ako to nisu mogle kompanije u mnogo većim državama, sa stotinama aviona, ne vidim da bi ni ToMontenegro sa nekoliko aviona i malim tržištem to mogao da ostvari”, kaže Šćuric za DW.

Poleću do leta?

Todorović očekuje da će nova aviokompanija poleteti do leta iako priznaje da ne zavisi sve od njih već je potrebno dobiti neophodne dozvole. Posebno važno pitanje ostaju aerodromski slotovi, odnosno vrijeme poletanja i sletanja na aerodromima koji mogu značajno da povećaju zaradu aviokompanija.

„Nije lako dobiti slotove, pogotovo na najznačajnijim evropskim aerodromima kao što su oni u Frankfurtu ili Londonu. To je i moja glavna kritika – trebalo je održati Montenegro erlajns kako bi se sačuvali slotovi. Dakle, trebalo je nastaviti sa letovima prethodne aviokompanije a u međuvremenu praviti ToMontenegro i onda samo u nekoliko dana preći na novu aviokompaniju. Sve bi bilo mnogo lakše“, kaže Šćurić.

Još se ne zna ni koliko će nova firma imati zaposlenih. Montenegro erlajns, koji još nije zvanično ugašen, ima ih 360 i oni već pet meseci ne primaju platu. Imaće prednost u zapošljavanju u ToMontenegro, obećao je Todorović. „Ne bih licitirao sa brojem zaposlenih, koliko budemo imali aviona tako ćemo i zapošljavati“, kaže direktor novog avioprevoznika.

Er Srbija sada jedina leti na liniji Beograd-Podgorica

Za Šćurica je, pak, zabrinjavajuće što se još ne zna koliko će tačno ljudi raditi a upozorava i na još neke stvari. „Ako kažete da ćete poleteti do leta a još nema prodaje karata, to je nešto što mora da zabrine. Takođe, nema još konačnog odgovora koje će sve to biti linije iako je direktor ToMontenegra rekao da će raditi na tome da prvi letovi budu za Beograd. Prestankom letova Montenegro erlajnsaEr Srbija je to iskoristila i pojačala letove prema aerodromima u Podgorici i Tivtu.“

Linija crnogorske kompanije ka Beogradu bila je ubedljivo najisplativija. Od njenog nestanka, Er Srbija praktično ima monopol na toj ruti što je dovelo do povećanja cene karata na oko 200 evra, dok su ranije bilo oko 120. Todorović veruje da će konkurencija vratiti cene na prethodni nivo kada ToMontenegro počne da saobraća.

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

kokain

Kokain preplavljuje Evropu

woman in black hijab and abaya

Švajcarci glasaju o zabrani burke