in

Čitanka u Crnoj Gori za prvi razred iz 1906. štampana na Cetinju, potvrda da su i pre 1918. tamo živeli Srbi

cetinje

Štampana tradicionalnim pismom Crne Gore u cetinjskoj državnoj štampariji, pesma koju su recitovali tadašnji mališani hrabrila je jačanje njihove pravoslavne vere, kako nikad ne bi zaboravili da uvek uzdižu duhovno nad materijalnim

Usadi ljubav u srce moje, da ljubim braću, drugove svoje i svakog ko je u srpskom kolu – najviše srpsku crkvu i školu, stihovi su pesme ,,Molitva“ koju su recitovali đaci knjaževine Crne Gore, a koja je bila sastavni bila deo čitanke za prve razrede osnovnih škola, štampane na Cetinju 1906. godine.

Štampana tradicionalnim pismom Crne Gore u cetinjskoj državnoj štampariji, pesma koju su recitovali tadašnji mališani hrabrila je jačanje njihove pravoslavne vere, kako nikad ne bi zaboravili da uvek uzdižu duhovno nad materijalnim.

Dok se danas kažnjava i pokušava da zatre sve ono za šta su hrabri Crnogorci tokom istorije ginuli, nekadašnji školski sistem trudio se da đaci nauče kakva se snaga krije u njihovom srpskom poreklu.

Molitva

Bože pomozi i blagoslovi
Da srećan bude početak ovi.
Ti me uputi, srpskog đaka,
Da škola, knjiga bude mi laka
Daruj mi zdravlja, snage i volje
Da sluša, učim što mogu bolje.
Usadi ljubav u srce moje,
Da ljubim braću, drugove svoje,
I svakog, ko je u srpskom kolu,

In4s

Napisao In4s

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

znojenje

Nije menopauza: Evo zašto se prekomerno znojite poslije četrdesete!

rajaner

Dvostruki aršini: Belorusko prizemljenje aviona uopšte nije presedan: Pre Lukašenka, to je uradila i Ukrajina, SAD, ali i zemlje EU