in ,

Dvostruki aršini: Belorusko prizemljenje aviona uopšte nije presedan: Pre Lukašenka, to je uradila i Ukrajina, SAD, ali i zemlje EU

Dvostruki standardi u potpunosti su zahvatili američku i evropsku politiku, do grubosti i otvorene uvrede prema inteligenciji građana. Kako drugačije objasniti da se Belorusiji sada sudi za nešto što su ranije rutinski izvodile SAD i EU, kao i njihova omiljena Ukrajina?

Kao što je poznato, direktnim naređenjem beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, putnički avion irskog Rianaira, koji je leteo redovnim letom između Atine i Viljnusa, prisilno je sleteo u Minsk u nedelju, nakon lažne dojave da je postavljena bomba u avionu. Prava meta akcije bio je beloruski opozicioni bloger Roman Protaševič, koji živi u Vilnjusu od 2019. godine, a vlasti Minska optužuju ga za organizovanje antivladinih protesta koji su prošle godine uzdrmali Belorusiju.

Ova akcija Minska izazvala je žestoku osudu mnogih zemalja, posebno Zapada, koji je to nazvao „državnom piraterijom“ i „potezom bez presedana“.

„Šokantni čin koji je izveo Lukašenkov režim ugrozio je živote više od 120 putnika, uključujući američke građane“, rekao je američki državni sekretar Antoni Blinken.

Pravovremeno je reagovala i Evropska unija, čiji su lideri brzo postigli dogovor o kažnjavanju Minska: zatvaranje vazdušnog prostora za Belorusiju, prekid letova svih avio-kompanija do beloruskih gradova i zamrzavanje investicija u vrednosti od 3 milijarde dolara, zajedničkom izjavom lidera svih 27 država članica EU uz zahtev da uhapšeni bloger bude odmah pušten.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da bi pomenute tri milijarde USD, koje je EU planirala da uloži u Belorusiju, mogle biti ponovo pokrenute tek nakon što Belorusija „ponovo postane demokratska“.

BELORUSKI ODGOVOR ZAPADNOM METODOM

Očigledno nema ništa kontroverzno u reakciji Zapada: Lukašenkov čin je zaista primer državne piraterije. Jedini problem je što ovaj čin nije presedan: u poslednjih nekoliko godina takvo prisilno sletanje aviona sa neistomišljenicima na evropskom nebu dogodilo se nekoliko puta, ali su tadašnji državni pirati bili upravo oni koji sada sude Belorusiji. Dakle – zapadne zemlje.

Dva najpoznatija slučaja su prinudno sletanje bolivijskog predsedničkog aviona na bečki aerodrom 2. jula 2013. – koje su po nalogu SAD izvele vodeće članice EU – i prinudno sletanje beloruskog putničkog aviona Belavia (!) Na aerodrom u Kijevu na 21. oktobra 2016. godine, koju je sprovela Ukrajina.

Bolivijski avion, koji je leteo iz Rusije za Južnu Ameriku – u kojem je bio i tadašnji predsednik Bolivije Evo Morales – prisilno je sleteo 2013. godine zbog lažne američke dojave da je u avionu sa Moralesom bio „zviždač“ Edvard Snouden, bivši Američki službenik agencije NSA, koja je prethodno objavila obim globalnog prisluškivanja i nadzora koji su nelegalno sprovodile američke službe.

A beloruski putnički avion, koji je leteo iz Kijeva za Minsk, ukrajinske vlasti su nasilno spustile 2016. godine (tj. Vratile ga u Kijev) jer se u njemu nalazio opozicioni novinar Armen Martirosjan, jermenski državljanin za kojeg je Ukrajina sumnjala da je organizovao antivladine proteste (takozvani „antimajdan“) koji je uzdrmao Ukrajinu nakon puča 2014. godine. Nakon prinudnog sletanja, ukrajinske vlasti izvele su novinara iz aviona.

Prema tome, trenutna Lukašenkova državna piraterija nije presedan, već „beloruski odgovor zapadnjačkom metodom“. Samo što 2013. i 2016. godine nije bilo sankcija protiv tadašnjih državnih pirata.

Niko od zapadnih zvaničnika nije osudio „šokantan čin koji je izveo Obamin režim“ 2013. godine, niti je iko od njih osudio „šokantni čin ukrajinskog režima“ 2016. godine, kao što je to sada učinio Amerikanac, kada je reč o Belorusiji, državni sekretar Antoni Blinken.

Takođe, nijedan zvaničnik EU u to vreme nije rekao da će ulaganja u SAD i Ukrajinu biti prekinuta dok SAD i Ukrajina „ponovo ne postanu demokratske“, kao što je to u slučaju Belorusije sada rekla predsednica Evropske komisije Ursula fon der-Lajen.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

cetinje

Čitanka u Crnoj Gori za prvi razred iz 1906. štampana na Cetinju, potvrda da su i pre 1918. tamo živeli Srbi

vucic i sapic

Šapić dobija potpredsedničko mesto u SNS