in

Nije menopauza: Evo zašto se prekomerno znojite poslije četrdesete!

znojenje

Naporni treninzi sigurno će uticati na pojavu obilnog znojenja. Međutim, ako ste u četrdesetim godinama ili ste ih prešli, a primetili ste da su vam čaršavi mokreiod znoja ujutro kada ustanete ili vam se dlanovi konstantno znoje, postoje veoma velike šanse da se radi o nekom oboljenju.

Da, možda ulazite u perimenopauzu, jer žene mogu početi da doživljavaju hormonske oscilacije koje se ogledaju u naletima vrućine (valunzi) bilo kada u četrdesetim godinama života. Promene koje uzrokuju noćno znojenje najčešće traju između četiri i osam godina.

Uzroci noćnog znojenja nisu uvek na hormonskoj osnovi – postoje i drugi razlozi zbog kojih se žene nepredvidivo znoje. Ukoliko imate simptome prekomernog znojenja, jedna od sledećih stvari mogla bi da objasni njegove uzroke.

Lekovi koje koristite imaju nuspojave


Postoji veoma velik broj lekova koji mogu uticati na prekomerno znojenje. Lekovi protiv bolova, lekovi za srce i krvni pritisak, kao i antidepresivi, samo su neki od lekova koji za nuspojave mogu imati znojenje (a oni se najčešće i prepisuju ženama koje su u četrdesetim godinama života i starije).

Dijabetes


Nizak nivo šećera u krvi jedan je od najčešćih uzroka znojenja. Nisu svi uzroci niskog nivoa šećera u krvi povezani sa dijabetesom, ali ste svakako pod povećanim rizikom od ovog oboljenja kada dođete u četrdesete. Ukoliko ne vežbate dovoljno i ako imate masne naslage na središnjem delu tela, tada postoje i veće šanse da ćete postati otporni na insulin i razviti dijabetes tipa-2 (da i ne spominjemo koliko gojaznost utiče na znojenje).

Problemi sa štitnom žlezdom


Hipertireoza (ili prekomerni rad štitne žlezde) ubrzava metabolizam i može uticati na gubitak telesne težine, nepravilan rad srca i prekomerno znojenje. Poremećaji štitne žlezde počinju kako se žena približava četrdesetim godinama i mogu uzrokovati simptome slične onima kod menopauze.

Infekcije


Infekcije ne moraju biti očite. Neko može imati tuberkulozu, a da to i ne zna, a infekcije se mogu manifestovati znojenjem. Iako veoma retko, osteomijetilis, infekcija kostiju koja može uticati na kičmu ili karlicu kod odraslih, može da izazove prekomerno znojenje. Bakterijske infekcije mogu da izazovu endokarditis (upalu srčanih zaliska), a noćno znojenje čest je simptom ovog oboljenja.

Poremećaji spavanja


Poremećaji spavanja mogu, takođe, da utiču na prekomerno znojenje. Upravo prekomerno znojenje čest je znak apneje u snu, poremećaja koji dovodi do ometanja disajnih puteva tokom sna i usporavanja (a u nekim slučajevima i prestanka) disanja. Iako je ovaj poremećaj češći kod muškaraca nego kod žena, rizik od razvijanja apneje kod žena povećava se kako se žena približava menopauzi, a simptomi se mogu razlikovati od simptoma koje imaju muškarci.

Rak


U retkim slučajevima, noćno znojenje može biti rani znak limfoma. Više od 300 hiljada žena, godišnje, bude dijagnostikovan non-Hočkin limfom, a rizik se povećava kako starite. Drugi simptomi uključuju uvećane limfne žlezde, gubitak težine, bol u grudima i probleme sa disanjem. Ukoliko primetite bilo šta od navedenog, obavezno se obratite doktoru.

(MiniMagazin)

Napisao MiniMagazin

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

zeleni sertifikat

Srpski kovid pasoš: Šta sve sadrži i za koje zemlje otvara vrata

cetinje

Čitanka u Crnoj Gori za prvi razred iz 1906. štampana na Cetinju, potvrda da su i pre 1918. tamo živeli Srbi