in

Pismo episkopa istočnoameričkog Blinkenu: Zaustavite nasilje nad Srbima

Visoki Decani

Episkop istočnoamerički Irinej pozvao državnog sekretara SAD Entonija Blinkena da „učini sve što je u njegovoj moći kod kosovskih vlasti da se zaustavi nasilje nad Srbima“.

Episkop Irinej je u pismu Entoniju Blinkenu naveo da se nasilje nad Srbima vrši na etničkoj osnovi i da se vrši progon Srpske pravoslavne crkve i njenog sveštenstva i monaštva.

Episkop Irinej, čije sedište je u Njujorku, u pismu Blinkenu upućenom juče „povodom sve učestalijih napada na sveštenstvo, monaštvo i svetinje SPC na Kosovu i Metohiji“, skrenuo je pažnju na „konstantno kršenje osnovnih ljudskih prava Srba u južnoj srpskoj pokrajini“, prenela je Informativna služba SPC.

Takođe, kako je navedeno, „izveštaji o neprestanim progonima Srba na verskoj i etničkoj osnovi od strane kosovskih Albanaca posebno zabrinjavaju američke Srbe koji očekuju da ih vlasti SAD odlučno osude“.

„Vladika Irinej je izrazio posebnu zabrinutost povodom poslednjih napada i kleveta na račun bratstva manastira Visoki Dečani i njihovog igumana, arhimandrita Save Janjića. S tim u vezi, vladika je prosledio i zvanično saopštenje episkopa raško-prizrenskog Teodosija o ugroženosti srpske duhovne i kulturne baštine na Kosovu i Metohiji“, navedeno je u saopštenju Informativne službe SPC.

Episkop Irinej zatražio je od državnog sekretara da reaguje pozivajući se na navode izveštaja iz 2015. godine o verskim slobodama, čiji je Blinken autor, prenosi B 92.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

igraliste

Igralište

Milo Dior

Ima se, može se: Milo i Lidija voze unuka u kolicima od 6.500 evra! (FOTO)