in

Dačić: Ako mogu Albanci da prave svoje države, zašto ne bi mogli i Srbi

Ivica Dacic

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je da je samoproglašeno Kosovo redefinisalo granice na Balkanu kada je proglasilo nezavisnost i upitao zašto Albanci misle da imaju više prava da prave svoje države na teritoriji drugih, nego Srbi.

Dačić je upitao i zašto ne bi mogla da se povuče paralela između Republike Srpske i Kosova.

– I tako sada Bošnjaci u Sarajevu kažu da Kosovo slobodno može da bude nezavisno. A kad ih pitaš: “Zašto Banjaluka ne bi bila nezavisna”, oni kažu: “To nije isto”. A po čemu nije isto? – upitao je Dačić.

On je napomenuo da je izmišljeno da je Kosovo slučaj sui generis da bi ga “lakše progutali svi drugi”.

– Ako ste imali jedan izuzetak, kako vi sad možete da kažete da nema pravo niko drugi? – upitao je Dačić.

On je naveo da ne postoje paralele, nego je to život.

– Ako neko kaže – situacija na terenu je bila takva da je Kosovo proglasilo nezavisnost i da Zapad to mora da prihvati, ne vidim zašto bi neko osporavao bilo kakvu ideju koja bi išla ka nekim drugim slučajevima u svetu – rekao je Dačić za Dojče vele.

On ističe da se Srbija za to ne zalaže i ne podstiče.

– Samo ne treba da sada u Sarajevu dođu Bošnjaci i kažu: “E, sada kada muslimani budu više od 51 odsto, e onda ćemo mi da ukinemo Republiku Srpsku i onda će to da bude unitarna država” – naveo je Dačić.

On je napomenuo da je BiH priznata po Dejtonu kao država koja je sastavljena od dva entiteta, ali da to hoće da promene i stalno traže unitarizaciju BiH – ukidanje entiteta, ukidanje ravnopravnosti naroda i sve ostalo.

Govoreći o redefinisanju granica na Balkanu, Dačić je rekao da kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, ono redefinisalo granice na Balkanu, te da ne može da se kaže da od sada više nema pomeranja.

– Mi ne insistiramo na tome, ali nemojte da budete toliko licemerni da kažete: “E, sad više nema pomeranja granica”, sada kad ste pomerili našu granicu – kaže Dačić.

Govoreći o izjavama hrvatskih zvaničnika da Srbija treba da donese rezoluciju o Srebrenici ako želi u EU, Dačić je rekao da je to pitanje za Srbiju završeno i zatvoreno, a sve ostalo su političke manipulacije na tu temu.

– Srbija je donela svoju rezoluciju o tome još 2010. godine, nema potrebe da donosi bilo šta novo… Ako sada Hrvatska kaže da Srbija mora donese rezoluciju o genocidu da bi ušla u EU, zar ne bi Hrvatska trebalo da donese rezoluciju o genocidu u Јasenovcu? – upitao je Dačić.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

srebrenica

Usvojena Rezolucija o stradanju srpskog naroda u Srebrenici, Bošnjaci napustili sednicu

ana brnabic

Brnabić na forumu u Prespi: Riker nije pomenuo međusobno priznanje Beograda i Prištine