in

Kazahstan rame uz rame sa najvećim proizvođačima vakcine protiv koronavirusa: QazCovid-in lagano se transportuje i skladišti

qazcovid

Kazahstan se pridružio malom broju zemalja koje su proizvele sopstvenu vakcinu protiv koronavirusa.

„Proizvodnja vakcina biće povećana tako da budu dostupne svim građanima. Kazahstan je jedna od retkih zemalja koja je stvorila sopstvenu vakcinu. Izražavam zahvalnost naučnicima i svim stručnjacima koji su učestvovali u njegovom razvoju “, rekle su lokalne vlasti, prenosi Danas.

Proizvodnja domaćih vakcina snažan je pokazatelj naučnog i industrijskog potencijala ove srednjeazijske zemlje. Sa izuzetkom Kube, sve ostale zemlje koje su proizvele vakcinu protiv koronavirusa, uključujući Sjedinjene Države, Kinu, Rusiju i Indiju, imaju veće ekonomije i daleko veće populacije.

Pres-služba premijera Kazahstana saopštila je da je vakcina KazCovid-ov proizvod Instituta za istraživanje biološke bezbednosti.

Prvih 50.000 doza biće distribuirano centralnim apotekarskim ustanovama, a zatim dostavljeno u sve delove zemlje. Očekuje se da će masovna vakcinacija stanovništva početi 26. aprila.

Sledeći kontingent, takođe od 50.000 doza, biće proizveden u maju, a planirano je da se proizvodnja postepeno povećava dok ne dostigne 500.000 do 600.000 jedinica mesečno.

Generalni direktor Instituta za biološku bezbednost rekao je ranije da je kazahstanska vakcina bila 100 odsto efikasna u prvoj fazi kliničkih ispitivanja, a 96 odsto u drugoj fazi.

Takođe se navodi da se čuva na temperaturama između 2 i 8 stepeni, što olakšava transport, i može se čuvati do godinu dana u frižideru.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

mjanmar

Azijske zemlje postigle sporazum o okončanju mjanmarske krize: U siromašnu zemlju pogođenu nasiljem, stiže humanitarna pomoć

psi koronavirus

Nova studija otkriva: psi mogu da nanjuše koronavirus sa 96 posto tačnosti