in

Azijske zemlje postigle sporazum o okončanju mjanmarske krize: U siromašnu zemlju pogođenu nasiljem, stiže humanitarna pomoć

mjanmar

Lideri jugoistočne Azije rekli su da su se u subotu sa liderom mjanmarske hunte dogovorili o planu za okončanje krize u zemlji u kojoj vlada nasilje, koji uključuje, između ostalog, zaustavljanje ubijanja civilnih demonstranata i prihvatanje humanitarne pomoći.

“Nismo ovo očekivali”, rekao je Muhiidin Jasin, malezijski premijer, novinarima nakon sastanka lidera Asocijacije država jugoistočne Azije (ASEAN).

Lideri ASEAN-a zatražili su obuzdavanje snaga bezbednosti predvođenih Min Aung Hlaing, zapovednikom mjanmarske vojske, koja je, prema svedocima, ubila 745 ljudi od nereda izazvanih vojnim pučem 1. februara i zatvaranjem izabranog civilnog lidera Aung San Suu Ki. Pored toga, tražili su puštanje političkih zatvorenika.

„Dobro je što nije odbio naše zahteve“, rekao je Muhiidin o komandantu koji je bio na sastanku sa drugim vođama.

Prema izjavi Bruneja, predsedavajućeg grupe, postignut je sporazum u pet tačaka, i to: kraj nasilja, konstruktivan dijalog između svih strana, izbor specijalnog izaslanika ASEAN-a za olakšavanje dijaloga, prihvatanje pomoći i dolazak izaslanika u Mjanmar .

„Rekao je da će uzeti sve u obzir i prihvatiti naše stavove, za koje je smatrao da su korisni“, rekao je Li Hsien Lung, singapurski premijer, za televiziju Njuz Asia. „Nije se protivio tome da ASEAN igra konstruktivnu ulogu, niti je odbio predlog za posetu delegacije ili humanitarnu pomoć.“

Li je, međutim, dodao da je to dug proces “jer je jedno reći da ćete zaustaviti nasilje i osloboditi političke zatvorenike, a druga stvar je zaista to učiniti”.

Sastanak ASEAN-a prvi je koordinirani međunarodni korak ka ublažavanju krize u Mjanmaru, siromašnoj zemlji koja se graniči sa Kinom, Indijom i Tajlandom. Mijanmar je član ASEAN-a, udruženja iz 10 zemalja.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Milos Sobajic

Preminuo slikar Miloš Šobajić

qazcovid

Kazahstan rame uz rame sa najvećim proizvođačima vakcine protiv koronavirusa: QazCovid-in lagano se transportuje i skladišti