in

Putin potpisao izlazak Rusije iz Sporazuma o otvorenom nebu

Bajden i Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon po kojem se formalizuje izlazak Moskve iz Sporazuma o otvorenom nebu, kojim se dozvoljavaju letovi nenaroužanih letelica iznad zemalja potpisnica.

Očekivanja Rusije su da se o novom paktu razgovara na samitu Putina i američkog predsednika Džoa Bajdena u Ženevi.

Ali, Bajdenova administracija je obavestila Rusiju u maju da neće produžavati sporazum koji je Trampova administracija napustila prošle godine.

Kremlj je saopštio da je odluka SAD da se povuku iz sporazuma “uzdrmala ravnotežu interesa” među zemljama potpisnicama i da je podstakla i Rusiju da izađe iz sporazuma.

“To je nanelo ozbiljnu štetu važnosti sporazuma, kao i poverenju i transparentnosti, a ugrozilo je i nacionalnu bezbednost Rusije“, piše u saopštenju Kremlja.

Moskva se nadala da će Bajden preinačiti odluku svog prethodnika, ali Bajdenova administracija to odbija da učini i optužuje Rusiju da krši sporazum, što Moskva poriče. U januaru je Rusija objavila plan da izađe iz sporazuma, a vlada je proteklog meseca parlamentu podnela takav predlog na glasanje.

Ruski zvaničnici kažu da žale zbog odluke SAD da se ponovo ne priključi sporazumu i ocenjuju da je posredi “politička greška” koja ne doprinosi kontroli naoružanja.

(Rojters)

Napisao Rojters

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Džef Bezos

Osnivač Amazona planira da leti u svemir

Da li spasioci na moru „privlače“ izbeglice?