in

Skupština lažne države Kosovo odbacila Vašingtonski sporazum

Skupština lažne države Kosovo odbacila je danas Rezoluciju o sprovođenju Sporazuma potpisanog u Vašingtonu, koju je predložio opozicioni Demokratski savez Kosova (DSK). Rezolucija kojom se pozivala tzv. kosovska vlada da sprovede Vašingtonski sporazum postignut 4. septembra 2020. godine u Beloj kući i pripremi akcioni plan nije dobila većinu glasova, prenosi Kosovo onlajn.

Za nju su glasali samo poslanici opozicije, njih 24, dok je 57 poslanika vladajuće većine bilo uzdržano. Vašingtonski sporazum, koji su odvojeno potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i bivši premijer tzv. Kosova, Avdulah Hoti, u prisustvu bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, predvideo je niz tačaka za ekonomsku normalizaciju, uključujući i studiju izvodljivosti za jezero Gazivode.

Sporazumom je, pored ostalog, predviđeno da Srbija na godinu dana obustavi kampanju sprečavanja i povlačenja priznanja tzv. Kosova, a zauzvrat, Kosovu je zabranjena prijava za članstvo u međunarodnim organizacijama u istom periodu.

Sporazum se odnosi i na pronalaženje i identifikovanje nestalih, kao i na vraćanje raseljenih. Vašingtonski sporazum predviđa, između ostalog, izgradnju putnih i železničkih veza, kao i da takozvano Kosovo postane deo inicijative „mini Šengen“.Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti izjavio je ranije da ne prihvata

Vašingtonski sporazum i da ga smatra neustavnim. Kurti je tokom rasprave u skupštini optužio prethodnog premijera Avdulaha Hotija za potpisivanje sporazuma, navodeći da je počinio protivustavan čin kada je obećao jednogodišnji moratorijum na apliciranje u međunarodnim organizacijama.

(Novosti online)

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uhapšen vođa jedne od najbogatijih kriminalnih organizacija u svetu

Velja Nevolja

Belivukov vojnik silovao navijača štapom za bilijar