in

Bili centar pakla korone, a sada izbegavaju vakcinaciju: od 30.000 stanovnika samo 1.700 je dobilo prvu dozu vakcine, a 700 drugu.

tutin

Tutin je opština u Srbiji koja je letos bila grotlo korone. Međutim, prema svemu sudeći, ovo nije bilo dovoljno stimulativno za vakcinaciju – više od 30.000 stanovnika i samo oko 1.700 onih koji su primili prvu dozu, njih 700 je dobilo drugu dozu vakcine. Poseban problem je što je među 200 zaposlenih u lokalnom domu zdravlja samo 30 njih vakcinisano, a ostali izbegavaju vakcinaciju, piše nova.rs.

Međutim, postoji veliki procenat onih koji su preležali Kovid 19, pa se vlasti nadaju da će se broj vakcinisanih povećavati istovremeno sa smanjenjem antitela stečenih prirodnim putem.

Građani su zbunjeni i omamljeni raznim zbunjujućim porukama, pa je epilog povećanje broja zaraženih. Epidemiolog iz tutinskog Doma zdravlja Mithat Eminović upozorava da broj pregleda u Covid ambulanti raste, ranije ih je bilo oko 10, a proteklih dana taj broj je dostigao 50 pacijenata.

„Kućna okupljanja su najveća žarišta“, upozorava lekar za Nova.rs. Međutim, primećuje porast broja vakcinisanih poslednjih dana, ali tu zaslugu pripisuje isključivo činjenici da mnogi stanovnici Tutina imaju rođake u dijaspori, pa neće moći da posećuju i putuju bez vakcine.

Direktor Doma zdravlja u Tutinu Kemal Ćorović kaže da su on i članovi njegove porodice vakcinisani.

„Stalno apelujem i zovem, ubio sam se pozivajući“, iskreno je rekao Ćorović.

Gradonačelnik Tutina Salih Hot preležao je Kovid i veruje u prirodni imunitet. Ne želi ni u jednom trenutku da odgovori, niti da nagovora nekog da se vakciniše.

„Pratiću šta se dešava“, nije „zacementirao“ svoj stav o vakcinaciji, tako da ne isključuje mogućnost da će u nekom trenutku biti imunizovan.

„Pa, nisam neodgovoran, ne želim da ugrožavam sebe ili porodicu“, kaže Hot.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

jordanski princ

Jordanski princ u kućnom pritvoru! Tako tvrdi u videu koji je snimio

vakcinacija

Kako će neko reagovati na vakcinu protiv korone? Nemoguće je tačno predvideti, ali opsežno istraživanje otkrilo je veze između brojnih faktora i neželjenih efekata