in

Austrija kupuje milion doza vakcine Sputnik V, iako još nije odobrena od EMA; Kurc: ‘Ne sme biti geopolitičke uskogrudosti!’

Austrija pregovara sa Rusijom o kupovini milion doza vakcine Sputnik V, koju Evropska agencija za lekove (EMA) tek treba da odobri, saopštio je u utorak kabinet kancelara Sebastiana Kurca.

Kurc je pod salvom kritika opozicije jer njegova vlada nije kupila dovoljno vakcina protiv Kovid-19 putem centralizovanog sistema EU, dok Kurc tvrdi da je sistem propao.

„Ne sme biti geopolitičke uskogrudosti kada je reč o nabavci vakcina“, rekao je Kurc i dodao da je Austrija u pregovorima sa Rusijom oko kupovine Sputnjika V i da je Moskva od aprila ponudila isporuku milion doza.

„Jedino što treba uzeti u obzir je da li je vakcina efikasna i sigurna“, dodao je Kurc.

Sputnjik V do sada je odobrilo 58 zemalja.

U saopštenju iz kancelarije kancelara navodi se da je EMA pokrenula postupak evaluacije, ali nedostaje iyjava koju je ranije dao Kurc, da će Austrija koristiti vakcinu samo uz dozvolu evropskog regulatora.

Na osnovu završnih kliničkih ispitivanja u februaru, naučnici su utvrdili da je efikasnost Sputnika V 92 odsto. Rezultati studije objavljeni su u stručnom časopisu The Lancet.

Od zemalja EU, samo su Slovačka i Mađarska kupile rusku vakcinu, a Mađarska je već primenjuje. Međutim, u Slovačkoj je to pitanje izazvalo političku krizu.

Kurc se uporno zalaže za održavanje dobrih odnosa sa Rusijom i naglašava da želi da njegova zemlja bude most između Istoka i Zapada.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

poslednji veteran

Poslednji veteran iz svog odreda, osvojio je mnoga srca na Internetu

lavrov i krivokapic

Krivokapić razgovarao sa Lavrovim o borbi protiv kovida i nabavci vakcina