in

Izbori u Nikšiću, počelo glasanje: Velika izlaznost ruši DPS i mafiju!

Lokalni izbori danas se održavaju u Nikšiću, a pravo glasa ima 58.833 građana – 393 više u odnosu na parlamentarne održane 30. avgusta prošle godine.

Predsednik Opštinske izborne komisije (OIK) Nikšić Rade Perišić je kazao “Vijestima” da su sva biračka mesta otvorena, a da se kasnilo sa glasanjem na dva mesta, u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG),oko 50 minuta.

“Kasnilo se zbog kamera koje nijesu bile isključene. Na jednom biračkom mestu se odmah počelo sa glasanjem, čim su kamere isključene, dok su na drugom mestu, ulaz pored prvog, tražili da se kamere nakon isključenja prekriju, što je i urađeno, tako da je glasanje odmah nakon toga počelo”, kazao je Perišić “Vijestima”.

Na tim biračkim mestima biće produženo vreme glasanja

U Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) nisu otvorena biračka mesta na vreme.

Predsednik Opštinske izborne komisije (OIK), Rade Perišić kazao je “Vijestima” da će i ta mesta brzo biti otvorena.

Glasaće se na 138 biračkih mesta, a još tri će biti otvorena u zatvorima u Spužu i Bijelom Polju i Istražnom zatvoru.

Na biralištima, koja će biti otvorena u sedam, a zatvorena u 20 sati, obavezna je dezinfekcija ruku na ulazu, poštovanje propisane fizičke distance i nošenje maske, a građani će prilikom uvida u dokumenta morati da spuste masku kako bi komisija izvršila identifikaciju.

Na izborima učestvuje šest izbornih lista, od kojih su četiri koalicije i dve partije.

Pod brojem jedan je koalicija “Evropski tim za Nikšić“, koju čine DPS, SD, Liberalna partija i Patriotsko-komitski savez, a predvodi je Sanja Damjanović.

“Narodni pokret – Za vaskrsenje Nikšića“ Miodraga Dake Davidovića je pod brojem dva, a “SDP – Srcem za Nikšić“, čiji je nosilac Željko Nikolić, pod brojem tri.

Koalicija “Za budućnost Nikšića – Nikšić odlučuje“, čiji je nosilac Marko Kovačević, je pod brojem četiri. Tu koaliciju čine DF, SNP, Pokret “Za život Nikšića“, Radnička partija, Ujedinjena Crna Gora, Jugoslovenska komunistička partija Crne Gore (JKPCG), Srpska radikalna stranka, Pokret penzionera i invalida rada i Socijalisti Crne Gore.

Koalicija Građanskog pokreta URA i nestranačkih ličnosti “Crno na bijelo – Može Nikšić“, koju predvodi prof. dr Tatjana Đurišić Bečanović, je peta na zbirnom biračkom listiću.

Pod brojem šest je lista koalicije “Mir je naša nacija – Zaokruži slobodu“, čiji je nosilac Momo Koprivica, a koju čine Demokrate, Demos, Pokret “Ne damo Nikšić“, Partija penzionera, invalida i restitucije i “Plenum 083“.

Iz Opštinske izborne komisije su saopštili da očekuju da će preliminarne rezultate imati oko 24 časa.

Svim građanima koji su upisani u birački spisak, a nalaze se na teritoriji drugih crnogorskih opština, omogućen je dolazak na biračko mesto, uprkos zabrani kretanja iz opštine u opštinu. Građani su dužni da prilikom kontrole pripadnicima Uprave policije, pored identifikacionih dokumenata (lična karta ili pasoš), pokažu i poziv za glasanje.

“U slučaju da ga nemaju, kao dokaz mogu ponuditi uvid u birački spisak sa sajta biraci.me. Provera se može obaviti i pozivom na broj call centra 19820”, saopštili su iz MUP-a.

Prethodne lokalne izbore koji su održani 2017. godine opozicija je bojkotovala, a učestvovale su samo dve partije – DPS i SD, koji su u protekle četiri godine vršili vlast u Nikšiću.

Tada je od upisanih 58.486 birača, glasalo 26.322, odnosno 45 odsto.

Glasaće se na 138 biračkih mesta, a još tri će biti otvorena u zatvorima u Spužu i Bijelom Polju i Istražnom zatvoru.

Na biralištima, koja će biti otvorena u sedam, a zatvorena u 20 sati, obavezna je dezinfekcija ruku na ulazu, poštovanje propisane fizičke distance i nošenje maske, a građani će prilikom uvida u dokumenta morati da spuste masku kako bi komisija izvršila identifikaciju

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bila jednom Nemačka, a onda je došla korona

Vučević: Jokić je favorit za MVP, Đoković će prestići Federera i Nadala po broju osvojenih gren slemova