in

Bila jednom Nemačka, a onda je došla korona

Pre godinu dana je Nemačka bila uzor u borbi protiv korone. Blaže mere, opremljene bolnice, mali broj zaraženih. A danas? Dopisnici DW iz celog sveta prenose kako je Nemačka postala predmet sprdnje i sažaljenja.

Čuđenje zbog lošeg snalaženja Nemačke u pandemiji

Naslovna strana britanskog Telegrafa je glasila: „Kako je Nemačka uradila sve kako treba, dok je Britanija grešila?“ Novozelandski Herald je Nemačku svrstao u dobitnike pandemije, proglašavajući je svetskim primerom. Angelu Merkel su videli kao vodeću figuru koja „ljudima može da učini situaciju razumljivom“.

Svi ovi hvalospevi su nastali pre otprilike godinu dana. A zvuče kao da su iz nekog davnog vremena.

Borba protiv korone – da li je to još Nemačka?

Da je neko u leto 2020. ponudio opkladu ko će da bude najbolji u savladavanju drugog i eventualno trećeg talasa korone, mnogi bi sve pare stavili na Nemačku. Naravno, „Made in Germany“, svetski šampioni organizacije, sa naučnicima koji će brzinom vetra razviti vakcinu. Ko god bi se tako opkladio, danas bi bio švorc.

U očima sveta Nemačka je bila štreber koji se pretvorio u zabušanta, možda i ponavljača. Maske? Nedovoljno. Vakcine? Škrto. Testovi? Prekasno. U svedočanstvu može da piše: Stalno se trudi, ali grčevito se drži pravila i nije dovoljno kreativna.

„Da li je to još uvek Nemačka?“, pitaju se sada i mnogi Nemci. A u ponekoj zemlji se ne može skriti zluradost zbog nekadašnjeg odlikaša koji se stalno hvalio svojim ocenama.

Kancelarka Merkel pre godinu dana hvaljena širom sveta

Velika Britanija: Nemačka gubi kovid-krunu

Najviše podsmeha Nemačkoj zbog sporog početka vakcinacije dolazi iz Velike Britanije, gde se vlada hvali da je vakcinisala već trećinu stanovnika. Dejli mejl prenosi naslov nemačkog bulevarskog lista Bild: „Nemačka je vakcinacioni puž“.

„Nemačka gubi kovid-krunu“, piše Fajnenšal tajms: „Nemačka je poznata po prednosti u tehnici, po inženjerskoj veštini i opštoj kompetentnosti. Nije čudno što vakcinacija sada postaje nacionalna sramota.“

A Londonski Tajms podseća na komentar u berlinskom Bildu: „Dragi Britanci, zavidimo vam“. List San podrugljivo odgovara: „Mi vama ne zavidimo“. U Gardijanu se jedan kolumnista zapitao: „Zar sva ta tehnika ne bi trebalo da donese prednost?“

Španija: Kraj nemačke nadmoći

Madridski list El Pais donosi na naslovnoj strani: „Serija grešaka nemačke vlade izbrisala je svaku predstavu o nemačkoj kompetentnosti i nadmoći“. I Španiju je korona teško pogodila, u zemlji je umrlo preko 71.000 ljudi. To je skoro jednak broj kao i u Nemačkoj, sa 36 miliona stanovnika manje.

Sve do iberijskog poluostrva se oseća ono što smatraju i mnogi Nemci – nekada dalekovida politika nemačke vlade u prvom talasu korone donela joj je veliki kredit poverenja i popularnosti, ali ta vlada danas naprosto ne radi prave stvari. El pais naposletku konstatuje: „Nemačka na kraju krajeva nije tako posebna. Samo je veća udaljenost između njenog samopoimanja i stvarnosti.“

Opominjanje ljudi u Hamburgu – obavezna maska čak i u parku

SAD: Divljenje je zamenjeno sažaljenjem

U zemlji u kojoj se vakciniše na stadionima, u samoposlugama pa čak i u crkvama, u kojoj se dnevno utroši i po tri miliona doza, i u kojoj je, recimo kao u Nju Džerziju, dovoljno da imate dijagnozu „pušač“ pa da odmah dobijete vakcinu – mnogi Amerikanci osećaju prema Nemačkoj nešto što je gore od podsmeha: sažaljenje.

Donald Tramp nije štedeo u vreme pandemije. Njega mnogi u Sjedinjenim Državama smatraju odgovornim za više od pola miliona mrtvih, a prema nekim anketama Nemci su se više plašili Trampa nego korone. Ipak, bivši predsednik je naručio veliku količinu vakcina od Moderne i Bajontek-Fajzera mnogo pre nego što je bilo jasno da su delotvorne.

Odavno je prošlo vreme kada su se u Sjedinjenim Državama divili „nemačkom odgovoru na kovid“. Ali tada su u Americi oboleli masovno umirali, dok je u Nemačkoj broj umrlih bio nizak, a Nemci su prilično opušteno proveli leto.

Ove godine će na letovanje verovatno Amerikanci, a ne Nemci. Predsednik Džozef Bajden je najavio ambiciozni cilj da do kraja maja svim odraslim građanima ponudi cepljenje.

Rusija: Neuspeh Zapada

I Rusija vakciniše iz sve snage, u međuvremenu Sputnjik V može svako da dobije, nezavisno od starosne dobi i profesije. Vakciniše se u klinikama, u tržnim centrima, a u Moskvi čak i u operi. Zdravstvene institucije su pokrenule masovno cepljenje još u decembru, proglasivši na osnovu toga pobedu nad pandemijom.

Svađa oko vakcinisanja u Evropskoj uniji u ruskim medijima se često tematizuje kao neuspeh Zapada u borbi protiv korone. Rusija raspolaže dovoljnom količinom sopstvene vakcine, nazvane po sovjetskom satelitu. To bi trebalo da podseti na ruske uspehe u svemiru, na koje se nadovezuju sadašnji uspesi u borbi protiv korone.

A Nemačka? Mnogi Rusi odnedavno znaju ime Jensa Špana, nemačkog ministra zdravlja, koji je u Nemačkoj izložen žestokoj kritici. O tome javljaju čak i večernje televizijske vesti u Rusiji.

U nemačkom Bajonteku je razvijena prva zapadna vakcina, pa ipak Nemačka nije kupila dovoljno brzo

Izrael: Odlazak po vakcinu

Dok je u Izraelu obaveza nošenja maske uvedena brzo i na svim mestima, u Nemačkoj je dugo važila samo na određenim mestima. Izrael je drugo „zaključavanje“ uveo još u septembru, pre Nemačke. Izrael je već vakcinisao više od polovine stanovništva sa najmanje jednom dozom Bajontek-Fajzera. Taj nivo će Nemačka dostići tek u julu ili avgustu.

Od februara u Izraelu postoji „zeleni pasoš“ za osobe koje su vakcinisane ili su prebolele zarazu. On omogućava ljudima da posećuju teretane, sportske i kulturne priredbe. Ako ljude pitate za Nemačku, uzvraćaju vam začuđenim pogledom zbog nemačke sporosti u vakcinisanju.

Aerodrom Ben Gurion u Tel Avivu ponovo je otvoren, pa mnogi građani Izraela koji žive u Nemačkoj razmišljaju da krajem marta posete Izrael tokom jevrejskog praznika Pashe i da iskoriste priliku da se vakcinišu. Uglavnom kažu da bi u Nemačkoj doši na red tek krajem leta.

Kina: Nemačka kao „upozorenje“

Možda najviše deprimiraju vesti iz Kine. Domaći mediji sopstvene uspehe u suzbijanju pandemije vrednuju kao reference u odnosu na Zapad, ali se situacija na Zapadu stalno koristi i kao podsećanje da se ni Kinezi ne bi smeli opustiti.

Navodi se primer Nemačke – kako celu stvar ne treba raditi. Često takvi medijski izveštaji sadrže reč „opomena“.

U Nemačkoj se poneko nada da će se uskoro vakcinacija ubrzati. Upotreba nove vakcine firme Džonsona i Džonson, više doza drugih proizvođača, vakcinisanje kod lekara opšte prakse, sve bi to moglo pojačati tempo vakcinisanja. Međutim, više niko ne računa sa tim da bi Nemačka mogla da postane uzor, kao pre godinu dana.

(DW)

Napisao DW

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ljiljana bogdanovic

U ŠKRIPCU

Izbori u Nikšiću, počelo glasanje: Velika izlaznost ruši DPS i mafiju!