in ,

Nemački gubici zbog korone: 250 milijardi evra

Pandemija korone Nemce će verovatno koštati dobrih 50 milijardi evra, i to samo u prvom kvartalu 2021. Ukupna šteta je mnogo veća, pokazuju proračuni Instituta za nemačku privredu.

Ukupan gubitak nemačke države i građana zbog pandemije korone do sada je iznosio oko 250 milijardi evra, izračunao je Institut nemačke privrede iz Kelnu (IV) tačno godinu dana nakon prvog lokdauna koje je počelo 14. marta 2020. Do sada je više od 16.000 kompanija proglasilo bankrot, a tu je još i 5.000 takozvanih tzv. „zombi-kompanija“, odnosno onih bez izgleda na preživljavanje.

„Korona-kriza je bila i još uvek jeste ogroman šok za nemačku ekonomiju“, kaže direktor Instituta Mihael Hiter. „Paketi pomoći savezne vlade i naknada za skraćeno radno vreme sprečili su još gore posledice, ali nisu sve firme mogle da savladaju ovu tešku fazu. Nadamo se da će se stopa vakcinacije povećati tako da kompanije konačno ponovo mogu da planiraju i da sa više samopouzdanja gledaju u budućnost“, rekao je Hiter.

Šok u prvom kvartalu 2020

Zatvorene radnje, poremećeni lanci snabdevanja, milioni ljudi na skraćenom radu: pandemija je do temelja potresla gotovo sva područja privrede, a posebno su dugotrajni lokdauni imali negativan uticaj na firme.

U prvom tromesečju 2020. godine, prema proračunima kelnskog instituta, bruto domaći proizvod (BDP) opao je relativno blago. Zatim je usledio šok u drugom kvartalu: prognozirani BDP bez korone u tom periodu bio bi oko 850 milijardi evra, a zapravo je bio oko 100 milijardi evra manji.

U trećem kvartalu, posebno u letnjim mesecima, razlika je ponovo značajno smanjena, ali nije u potpunosti nestala. Ponovnim lokdaunom od kraja 2020. godine, gubici su se ponovo povećali. Prema navodima kelnskog instituta, pandemija će verovatno koštati dobrih 50 milijardi evra samo u prvom kvartalu 2021. godine.

Mnoge firme nisu mogle da izdrže krizu uprkos odgađanju proglašenja insolventnosti i državne pomoći: oko 16.300 preduzeća bankrotiralo je 2020. godine, a tom broju trebalo bi dodadati još oko 5.000 „zombi-kompanija“ koje, uprkos pomoći, jedva da imaju izgleda za preživljavanje.

(DW)

Napisao Klaus Urlih

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

zeljko ivanovic

Milo izgubio vlast, Vučić izbore

covid pasosi

“Kovid pasoši” će važiti samo unutar Evropske unije: “Druge zemlje svakako još nisu na dnevnom redu”