in

“Kovid pasoši” će važiti samo unutar Evropske unije: “Druge zemlje svakako još nisu na dnevnom redu”

covid pasosi

Predlog koji će Evropska komisija predstaviti sutra odnosi se na digitalne zelene sertifikate, takozvane “kovid pasoše” koji će koristiti unutar EU, dok će predlog o putovanju iz trećih država biti predstavljen kada se usvoji i za sada o njemu nema detalja, prenosi European Western Balkans.

Dodaje se da je EK već u kontaktu sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i Organizacijom međunarodnog civilnog vazduhoplovstva oko usklađivanja tehničkih detalja vezanih za putovanje iz trećih država sa međunarodnim standardima.

Najava o uvođenju digitalnih zelenih sertifikata izazvala je negativne reakcije u Srbiji zbog mogućnosti da propusnica važi samo za vakcine koje je odobrila Evropska agencija za lekove, među kojima za sada nema ruske vakcine Sputnjik V niti bilo koje vakcine kineskih proizvođača.

Da li će ovaj predlog biti usvojen za putovanje između članica Evropske unije znaće se u sredu, dok će odluka o putovanju iz ostatka sveta morati da sačeka.

Evropska unija insistira da je cilj ovog pristupa da olakša, a ne oteža kretanje unutar EU. Pretpostavlja se da će građani u posedu digitalnog zelenog sertifikata moći da prelaze granice između država članica bez dodatnih uslova, kao što je testiranje ili karantin.

Trenutno je nemoguće putovati u zemlje EU ukoliko motiv putovanja nije esencijalne prirode. Ovo pravilo važi za skoro sve države, osim nekoliko njih koje su izuzete, kao što su Australija, Novi Zeland i Južna Koreja.

Na nivou Evropske unije, Savet EU, koji čine ministri država članica, doneo je prošle godine preporuku o ograničenju putovanja iz trećih država, koja se periodično ažurira. Kriterijumi na osnovu kojih se dozvoljava putovanje iz trećih država odnosi se pre svega na epidemiološku situaciju u njima, kao i na ekonomske i društvene obzire.

Preporuka Saveta nije obavezujuće prirode i jedino države članice imaju ovlašćenja da regulišu ulazak na svoju teritoriju. Teorijski, države članice EU mogle bi da ne ispoštuju zajedničke preporuke, ali do sada je usklađivanje sa njima teklo bez problema.

Evropska komisija predložila je tekst preporuka Saveta EU i očekuje se da će ova institucija prva izaći sa novom preporukom o putovanju iz trećih država kada se o njoj donese odluka.

(Nedeljnik)

Napisao Nedeljnik

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nemački gubici zbog korone: 250 milijardi evra

Ovo ne može da se opiše, ko ne veruje da korona postoji neka dođe da ga uvedem u crvenu zonu”: Ministar Lončar u obilasku kovid bolnice u Batajnici