in

Evropa će se ubrzano distancirati od Vučića?

Kako se u diplomatskim krugovima gleda na negativne reakcije srpskih vlasti povodom Rezolucije Evropskog parlamenta o (ne)napretku Srbije.

Među predstavnicima EU u Srbiji, ali i članovima Evropskog parlamenta, sve je više onih koji negativno gledaju na reakcije srpskih vlasti na nedavno usvojenu rezoluciju Evropskog parlamenta o Srbiji, saznaje Danas iz diplomatskih krugova.

Rezolucija Evropskog parlamenta o napretku Srbije na evropskom putu kojom se vlast u Srbiji kritikuje zbog nerazrešenih problema još odlučnije nego prethodnih godina, ne prestaje da izaziva oštre komentare među zvaničnicima u Srbiji.

To što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom ovog izveštaja rekao novinarima da su se evroparlamentarci „izgubili u vremenu i prostoru“ kada su ocenjivali stanje u Srbiji, nimalo ne pomaže ozbiljnom sagledavanju situacije i izaziva negativne reakcije među evropskim zvaničnicima.

Pored toga, Vučićeva izjava tokom gostovanja u emisiji „Ćirilica“ preksinoć da „Srbija neće usklađivati politiku sa EU“, ukazuje na još veće udaljavanje i može doneti zategnutije odnose.

Sve ovo čuju i beleže i predstavnici EU u Srbiji i ovoga puta mogli bi ozbiljnije da zamere Vučiću i srpskim vlastima na udaljavanju od politika Evropske unije.

Iz diplomatskih krugova u Srbiji stižu naznake da predstavnici EU nikako „nisu oduševljeni“ načinom na koji je Vučić reagovao na rezoluciju EP i ukazuju da to neće sprečiti EP da dalje kritikuje postupke Beograda.

– Pitanje je trenutka kada će neko iz EP javno iskazati narastajuće nezadovoljstvo i iritaciju time što Beograd konstantno održava svoju nejasnu spoljnu politiku i kritike prema EU, dok na unutrašnjem planu ne radi ništa po pitanju sve lošijih ocena međunarodne zajednice o slobodi izražavanja, korupciji i nezavisnosti pravosuđa, navode naši izvori.

EU od Srbije kao zemlje kandidata za članstvo očekuje da ozbiljno shvati sve kritike koje su joj upućene od strane Evropskog parlamenta.

– Ljutiti odgovori srpskih zvaničnika neće promeniti stav EU i uopšte nisu od pomoći već kontraproduktivni, zaključuju naši sagovornici.

Pokušajem da izbaci afere iz izveštaja i osudom rezolucije koju je EP doneo, Vučić će ubrzati distanciranje Evropske narodne partije, čija je Srpska napredna stranka pridružena članica, od politike koju SNS vodi u Srbiji što bi moglo da završi scenariom mađarskog Fidesa, smatraju upućeni.

– Od ogromnog je značaja za dalji odnos EU prema Srbiji to što je Vučić izgubio podršku dobrog dela Evropske narodne partije (EPP). Izveštaj je usvojen dvotrećinskom većinom što ukazuje da i oni koji su do sada pružali podršku vlastima u Srbiji prestaju sa ovakvom politikom. Socijaldemokrate, Liberali i Zeleni već su bili protiv njega ali time što je Vučić pokušao na silu da izbaci afere Krušik, Jovanjica i Telekom iz izveštaja EP razotkrio je veliku pukotinu u podršci koju ima među poslanicima EPP i ubrzao distanciranje od njega, ukazuju naši izvori.

Kako saznajemo, ima jasnih nagoveštaja da će stranke koje su deo Evropske narodne partije iz nordijskih zemalja pokrenuti inicijativu protiv SNS na isti način kao što su uradili sa mađarskim Fidesom, što je završilo istupanjem Orbanove stranke iz poslaničke grupe EPP u Evropskom parlamentu.

U domaćim medijima nezapaženo je prošla činjenica da jedan od ključnih poslanika EPP Dejvid Mekalister, nekadašnji izvestilac EP za Srbiju, nije učestvovao u glasanju za brisanje amandmana o aferama, što bi takođe moglo da ukazuje na pad podrške režimu u Srbiji.

(Danas)

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

med

Med je bogat antioksidansima, a ima i antibakterijska svojstva

Milo Djukanovic

Milo Đukanović nema više zaštitu zapada, sada i zvanično