in

Milo Đukanović nema više zaštitu zapada, sada i zvanično

Izveštaji Stejt departmenta i Freedom Housa pokazali su da međunarodni faktor podržava promene u Crnoj Gori i daje podršku novoj vladi i da je Demokratska partija socijalista ostala bez zaštite na koju je računala, ocenili su sagovornici “Vijesti”.

Milo Djukanovic

U izveštaju za Crnu Goru za 2020. godinu, Stejt department je rekao da su ključni problemi korupcija, slabo poverenje javnosti u državne institucije, kao i vladin uticaj na policiju.

Izveštaj je takođe primetio „tvrdnje o torturi od strane vlade, proizvoljna hapšenja i pritvaranja, ozbiljni problem sa pravosuđem, proizvoljno ili nezakonito uplitanje u privatnost, ozbiljna ograničenja slobode izražavanja, značajno mešanje u slobodu mirnog okupljanja i udruživanja, ozbiljna dela korupcije, krivična dela nasilja ili pretnje nasiljem protiv osoba sa invaliditetima, pripadnika nacionalnih, rasnih i etničkih manjina i krivična dela koja obuhvataju nasilje ili pretnje nasiljem protiv pripadnika LGBTI zajednice”.

Konstatovano je da je uoči izbora u avgustu bivša vlada DPS često mešala zvanične i stranačke prioritete, zloupotrebljavala resurse, a bilo je izveštaja da je vlada selektivno podržavala medije nudeći javnu pokrivenost plaćanjem javnog oglašavanja.

U izveštaju za Crnu Goru, Freedom House navodi da, iako su glasači uglavnom slobodni da izraze svoj politički izbor, korupcija podstiče lojalnost DPS-u koji je na vlasti skoro tri decenije. „Smatra se da su mnogi članovi DPS-a povezani sa organizovanim kriminalom, što je rezultiralo mogućnostima za ilegalni pritisak na birače i kandidate. „I radnici u javnom sektoru i zaposleni u privatnom sektoru koji rade u preduzećima povezanim sa državom dugo su se suočavali sa pritiskom da glasaju za bivšu vladajuću stranku“, navodi se u izveštaju.

Poslanik Demokratske Crne Gore Zdenka Popović rekla je da je to prvi put da međunarodni izveštaji osuđuju ponašanje DPS-a i priznaju povezanost bivše vlade sa organizovanim kriminalom.

„Po prvi put se javno govori da je DPS zloupotrebio državne resurse u izbornom procesu i to je na neki način direktno priznanje da DPS radi ilegalno svih ovih 30 godina i prvi put čujemo takve izričita podrška novoj crnogorskoj vladi,” rekla je Popović za Vijesti.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

evropski parlament

Evropa će se ubrzano distancirati od Vučića?

aprililili

Voja Žanetić: Mora da se (ne) šalite