in

Rusija šalje vojsku na granicu Ukrajine, Angela Merkel hitno nazvala Putina

Nemačka kancelarka Angela Merkel tražila je u telefonskom razgovoru od ruskog predsednika Vladimira Putina povlačenje ruskih snaga, na koju Moskva nije odgovorila.

Ilustracija

Ukrajinski predsjednik Zelenskij je posetio položaje u području Luganska, gde traju sukobi, pšto pokazuju snimci i izjavi koju je objavilo ukrajinsko predsedništvo.

“Pogoršava se situacija u Donbasu”, izjavio je Zelenski i garantovao da će ukrajinska vojska odgovoriti na paljbu snajperista. 

“Čast mi je biti ovde”, dodao je čelnik koji je vojnicima uručio ordenje i pohvalio “junaštvo onih koji štite ukrajinske granice”. 

Kijev i zapadne zemlje su poslednjih dana kritikovale Moskvu zbog gomilanja snaga na ukrajinskoj granici i na Krimu, dok traju gotovo svakodnevni oružani sukobi s proruskim separatistima. 

U četvrtak je još jedan ukrajinski vojnik podlegao ranaama. Od početka godine je poginulo 26 vojnika, rekao je Zelenski, a 2020. Ukrajina je izgubila 50 vojnika u sukobu, prema podacima predsedništva.

O tim napetostima su razgovarali Putin i Merkel, čija je zemlja uz Francusku pokrovitelj mirovnog procesa u regiji. 

Merkel je “tražila da Putin smanji rusko vojno prisustvo na istoku Ukrajine kako bi se omogućilo smirivanje situacije, dok Moskva tvrdi da kretanje njenih snaga nikoga ne ugrožava. Putin tvrdi da Kijev “provocira” kako bi namerno pogoršao situaciju na terenu. 

Visoki zvaničnik Kremlja Dmitrij Kozak, rekao je u četvrtak da bi Rusija u određenim okolnostima mogla biti prisiljena da brani svoje građane na istoku Ukrajine i da bi veliki vojni sukobi mogli označiti početak kraja Ukrajine kao države, preneo je TASS.

On je ocenio da bi ulazak Ukrajine u NATO “bio početak propasti” zemlje, reagujući na traženje Kijeva da ubrza ulazak u organizaciju kako bi uputila znak Moskvi. 

Ukrajinski pristup Atlantskom Savezu je godinama crvena linija za Rusiju. 

Bez obzira na te napetosti, Kozak je za 19. aprila najavio pregovore Kijeva, Moskve, Berlina i Pariza na nivou političkih savetnika.

Bela kuća je u četvrtak rekla da je zabrinuta zbog “ruskih agresija” i objavila da Rusija ima više vojnika na istočnoj granici Ukrajine nego u bilo kojem razdoblju od 2014., kada je anektirala Krim i podržala separatiste na istoku Ukrajine. 

SAD raspravlja o tim zabrinutostima sa saveznicima u NATO-u, rekla je portparol Bele kuće Jen Psaki.

Psaki je rekla da su SAD “sve zabrinutiji nedavnom eskalacijom ruske agresije na istoku Ukrajine, uključujući pokrete ruske vojske na ukrajinskoj granici”.

“Rusija sada ima više vojnika nego bilo kada od 2014.”, dodale je Psaki ali nije navela broj ruskih vojnika razmeštenih duž granice s Ukrajinom. 

Predsednik SAD-a Džo Bajden je prošle nedelje izrazio američku podršku ukrajinskom predsedniku u njegovom sučeljavanju s Moskvom.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

sud u hagu

NETANJAHU OPTUŽIO MEĐUNARODNI SUD ZA RATNE ZLOČINE ZA ANTISEMITIZAM: “Izrael neće sarađivati sa sudom u Hagu!”

migranti

Britanski Gardijan objavio je izveštaj humanitarne organizacije koja optužuje hrvatsku policiju za seksualno zlostavljanje migrantkinje