in ,

Britanski Gardijan objavio je izveštaj humanitarne organizacije koja optužuje hrvatsku policiju za seksualno zlostavljanje migrantkinje

migranti

Britanski Guardian piše o slučaju žene iz Avganistana koja je seksualno zlostavljana na hrvatskoj granici, nakon što joj je prećeno nožem i primorana da se skine gola, u okviru pretrage grupe migranata zatečenih na granici sa Bosnom.

Evropska komisija opisala je incident kao “ozbiljni navodni zločin” i pozvala hrvatske vlasti da “temeljno istraže sve navode i prate ga odgovarajućim potezima”, prenosi N1.

Prema dokumentima Danskog saveta za izbeglice (DRC), incident se dogodio u noći 15. februara na teritoriji Hrvatske, nekoliko kilometara od Velike Kladuše.

U tom izveštaju, kojem je Gardijan dobio pristup, žena tvrdi da je pokušala da pređe granicu u grupi sa još četvoro ljudi iz Avganistana, uključujući dvoje dece. Međutim, zaustavio ih je granični policajac koji je navodno uperio pušku u njih. Potom su tražili azil, ali prema svedocima, jedan od policajaca pocepao im je dokumente, a zatim se nasmejao.

„Uvredio nas je, ošamario starca koji je bio sa nama i decom i naredio nam da ispraznimo džepove i pokažemo im sadržaj naših torbi“, rekla je žena. „Zatim me je odveo u stranu i počeo da pretražuje … Insistirala sam da me ne dira, a on je pitao me zašto. Rekla sam jer sam žena i muslimanka, a to je haram. Ošamario me i rekao: “Ako ste muslimani, zašto ste došli u Hrvatsku, zašto niste ostali u Bosni sa muslimanima?”

Tada joj je policajac navodno skinuo maramu i jaknu: „Nakon što mi je skinuo jaknu, počeo je da mi dodiruje grudi, a ja sam plakala … Dala sam policajcu 50 evra koje sam imala sa sobom, nadajući se da će prestati da me dira. Naredio mi je da skinem svu odeću i ja sam to odbio. Neprestano mi je dodirivao grudi i zadnjicu, a ja sam puno plakala. Tada mi je rekao da prestanem da plačem i pokazao je pokretom ruke da će me zadaviti ako nastavim. Bilo me je strah, ali prestala sam da plačem. “

Nakon nekoliko minuta pojavio se policijski kombi, migrantima je naređeno da uđu u njega, a zatim su se vozili oko 20 minuta, pa im je rečeno da izađu.

Drugi policajac je ponovo zatražio da se žena skine gola.

„Protivila sam se, ali on mi je ošamario i rekao da se skinem … Imala sam šest majica i troje pantalona. Skinuo mi je sve majice osim jedne i sve pantalone. Preturao mi je po odeći i rekao da moram da skinem sve, čak i donji veš. Počeo je da me pretražuje i dodiruje dok sam bila gola. Tada me je pitao da li ga volim. Rekao je: „Volim te, voliš li me? Da li želite da vas vodim negde da budemo zajedno? “

„Bila sam uplašena i u suzama. Tražio je da me odvede u šumu i pitao me da li razumem na šta misli. Pokazala sam rukama da nisam razumela. Ali jesam. Zatim me je uhvatio za rame i gurnuo u pravcu drugog oficira. Oboje su držali baterijske lampe na čelu i nisam ga dobro videla. Policajac koji me je dodirivao izvadio je nož i stavio mi ga na grlo. Rekao je da, ako nekome kažem da će me ubiti i ako ikada ponovo dođem u Hrvatsku, umreti ovde, u šumi, pod njim “.

Policajac je navodno ponovo udario ženu i druge iz njene grupe po licu, glavi i nogama. Tada im je navodno naređeno da se vrate u Bosnu.

„Ovo svedočenje je prilično šokantno“, rekla je Charlotte Slente, koja je na čelu DRC, za Guardian. „Uprkos smanjenom broju odbijanja koje je DRC zabeležio 2021. godine, obrazac nasilja i zlostavljanja na granici između Hrvatske i Bosne i Hercegovine ostao je isti“.

Slente je dodao da to pokazuje da postoji potreba za “sistematskom istragom” takvih navoda i dodao da uprkos reakcijama Evropske komisije u poslednjih nekoliko meseci nije postignut napredak.

Evropska komisija, prenosi Guardian, kaže da očekuje da će hrvatske vlasti temeljito istražiti sve takve navode.

Prema izveštaju DRC-a, od maja 2019. godine, gotovo 24.000 migranata ilegalno je prognano natrag u Bosnu iz Hrvatske, uključujući 547 migranata u prva dva meseca ove godine.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

vladimir putin

Rusija šalje vojsku na granicu Ukrajine, Angela Merkel hitno nazvala Putina

Dejan Žujović

Dr Dejan Žujović: Pismo antivakseru