in ,

Istraživanje: Oboleli od raka slabije su zaštićeni nakon prve doze Fajzerove vakcine

vakcinacija

Osobe obolele od raka slabije su zaštićene nakon prve doze vakcine Pfizer/BioNTech protiv koronavirusa od drugih osoba, pokazalo je britansko istraživanje koje sugeriše i da se kod obolelih od raka ne sme kasniti s drugom dozom vakcine.

Prema rezultatima studije biomedicinskog istraživačkog centra Instituta Francis Crick u Londonu i londonskog univerziteta King’s College, tri nedelje nakon prve doze vakcine otkrivena su antitela na nivou od 39 posto kod obolelih od solidnih tumora, odnosno tumora koji pogađaju kompaktne organe, a ne krv.

Kod obolelih od raka krvi postotak je bio 13. To znači da je više od polovine obolelih od raka koji su primili prvu dozu Pfizera imalo vrlo slabu zaštitu od virusa.

Kao poredjenje- kod osoba koje ne boluju od raka tri nedelje nakon prve doze vakcine pronađena su antitela na nivou od 97 posto.

Kad su osobe obolele od solidnih tumora primile drugu dozu vakcine tri nedelje nakon prve, količina antitela porasla je na 95 posto.

Kasnije davanje druge doze nije dovelo do nekog jačanja zaštite

Među onima koji su morali da čekaju duže na drugu dozu nije bilo povećanja zaštite.

Pet nedelja nakon prve doze, nivoi antitela su bile na nivou od 43 posto kod obolelih od solidnih tumora, osam posto kod obolelih od raka krvnih ćelija i sto posto kod osoba koje nisu bolovale od nekog karcinoma, što znači da kasnije davanje druge doze nije dovelo do nekog jačanja zaštite kod obolelih od raka.

“Ti podaci o odgovoru na vakcinu kod obolelih od raka sugerišu da bi razmak od 12 nedelja između dve doze vakcine Pfizer-BioNTech mogao ostaviti mnoge obolele od raka izložene riziku teškog oblika covida-19”, izjavili su naučnici.

U Britaniji se trenutno druge doze vakcine daju stanovništvu s razmakom do 12 nedelja nakon prve doze.

Zbog toga je naučnica Shiba Iršad, koja je učestvovala u istraživanju zatražila hitno preispitivanje strategije vakcinacije za osjetljive grupe.

Studijom je bilo obuhvaćeno 205 učesnika i ona nije prošla naučne recenzije.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

horoskop

Dnevni horoskop za 14. mart 2021. godine

Nacistička propaganda i njeni baštinici