in

Dodik za savetnika imenovao čoveka koji je učestvovao u aferama i skandalima

milorad dodik

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik imenovao je za pravnog savetnika Milana Tegeltiju, koji je krajem prošle godine bio prinudjen da podnese ostavku na mesto predsednika Visokog sudskog i tužilačkog vieća (VSTV) zbog niza skandala i lošeg stanja u pravosuđu.

Dodik je novinarima u Banjaluci potvrdio da je izabrao Tegeltija da ga savetuje o pitanjima važnim za pravosuđe jer je uveren u njegovo znanje.

“Uveren sam da je naglo izbačen iz VSTV-a iz špekulativnih razloga. Kao savetnik člana Predsedništva, imaće priliku da se barem na neki način uključi i obavesti me”, rekao je Dodik.

Tegeltija je u četvrtak na društvenim mrežama objavio da podnosi ostavku na mesto sudije Okružnog suda u Banjaluci, na koji se vratio nakon što je podneo ostavku u decembru 2020. godine kao predsednik VSTV-a, važnog tela sa ovlašćenjima da imenuje i razrešava sve sudije i tužioce u BiH kao i da nadgleda njihov integritet i kontroliše kvalitet njihovog rada.

Tegeltijina ostavka usledila je nakon što je dokazano da je u najmanje dva slučaja bio umešan u pokušaje nelegalnog uticaja na ishod sudskih postupaka u vezi sa pokušajem podmićivanja ili imenovanja sudije „zaobilaženjem” sistema.

Milan Tegeltija
Milan Tegeltija

Označen kao odgovoran za katastrofalno stanje u pravosuđu

Pored toga, kao šef VSTV-a optužen je za katastrofalno stanje u pravosuđu u BiH, opterećeno neefikasnošću, korupcijom i političkim uticajem.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

skoplje protesti

Skoplje: Uhapšeno osmoro, povređeno sedam policajaca

Piksilend