in ,

Bivši savetnik: Boris Džonson bio je protiv zaključavanja jer bi umirali samo stari ljudi. Čak je želeo da poseti kraljicu, uprkos naznakama da se virus širi u njegovoj kancelariji

boris džonson

Britanski premijer Boris Džonson nije bio spreman da uvede blokadu kako bi suzbio širenje koronavirusa i spasio starije osobe, a porekao je da će britanski sistem javnog zdravlja biti preopterećen, rekao je bivši glavni savetnik britanskog premijera Dominic Cummings.

U prvom intervjuu, nakon što je prošle godine prestao da bude Džonsonov savetnik, Cummings je rekao da Džonson nije želeo da nametne drugo zaključavanje prošle jeseni, jer „ljudi koji umiru imaju gotovo svi preko 80 godina”.

Cummings takođe, u intervjuu čiji su klipovi objavljeni u ponedeljak, tvrdi da je Džonson želeo da se sastane sa 95-godišnjom kraljicom Elizabetom na početku pandemije, uprkos naznakama da se virus širi u njegovoj kancelariji. Tada je građanima, a posebno starijima, rečeno da izbegavaju nepotrebne kontakte, posebno sa starijim osobama.

Politički savetnik, koji je optužio vladu da je odgovorna za hiljade smrtnih slučajeva od 19 država, podelio je sa javnošću oktobarske poruke koje je Džonson navodno poslao saradnicima.

Cummings tvrdi da se Džonson našalio u jednoj poruci da stariji “mogu da uživaju i žive duže” jer je većina mrtvih premašila očekivani životni vek.

Džonson je navodno poslao poruku Cummingsu: “Ne padam više na priče NHS-a (britanskog javnog zdravstvenog sistema) o pucanju. Ljudi, mislim da bi možda trebalo da izmenimo pristup.”

Rojters piše da nije uspeo da potvrdi da li su poruke originalne.

Džonsonov portparol rekao je da je premijer preduzeo “sve neophodne mere da spasi živote, vođen najboljim naučnim savetima”.

Britanska opoziciona Laburistička stranka rekla je da su Cummingsovi nalazi ojačali argumente za javnu istragu i da su “dodatni dokaz da je premijer više puta pogrešio na štetu javnog zdravlja”.

Cummings je za BBC rekao da je Džonson rekao zvaničnicima da nikada neće pristati na prvo zaključavanje i da ga treba nagovoriti da se ne sastaje s kraljicom.

“Pitao sam ga šta radi, a on je rekao da će videti kraljicu. Samo sam mu rekao: ‘O čemu pričaš, naravno da ne možeš videti kraljicu'”, rekao je Cummings.

„Odgovorio je da zapravo nije dobro razmišljao“, dodao je bivši glavni savetnik premijera.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

capitol hill

Izrečena prva zatvorska kazna za nerede u Kongresu

horoskop

Dnevni horoskop za 20. jul 2021. godine