in

Slučaj Jovanjica: Hoće li “državne tajne” zatvoriti suđenje za javnost?

Izvor: Birn

Zbog čega je i dalje neizvesno da li će i kada optužnica za „Jovanjicu 2“ postati pravosnažna i šta nagoveštava izjava za BIRN izvora bliskog jednom od optuženih o postojanju poverljivih dokumenata koji ne mogu biti predstavljeni javnosti

Iako je prošlo više od mesec dana otkako je Viši sud u Beogradu potvrdio optužnicu za “Jovanjicu 2”, žalbe branilaca optuženih na pomenutu odluku još nisu stigle u Apelacioni sud, jer Viši sud još nije uspeo da uruči rešenje o potvrđivanju optužnice za jednog od okrivljenih, saznaje BIRN u Višem sudu u Beogradu.

Ta činjenica prolongira postupak konačnog potvrđivanja optužnice, njeno stupanje na pravnu snagu, pa samim tim i početak suđenja.

I dok se u javnosti već spekuliše postojanjem mogućih interesa da se ovaj postupak „razvuče“, BIRN je stupio u kontakt sa izvorom bliskim jednom od optuženih, čije ime nećemo objaviti, a njegove izjave o postojanju dokumenata sa oznakom državne tajne koji ne mogu biti predstavljeni javnosti, bude sumnju da bi se ovo suđenje moglo odvijati iza zatvorenih vrata.

Ova optužnica se, inače, smatra ključnom u vezi sa slučajem gajenja marihuane na gazdinstvu Jovanjica, jer je njom osim vlasnika plantaže Predraga Koluvije, koji je prvookrivljeni i u optužnici “Jovanjica 1”, obuhvaćeno još osam osoba među kojima su policajci, pripadnici Bezbednosno informativne agencije (BIA) i Vojnoobaveštajne agencije (VOA).  

Da bi put do pravosnažnosti „Jovanjice 2“ i početka suđenja mogao biti dug, govori i podatak da je za razliku od prve optužnice, na koju branioci deset okrivljenih (uglavnom radnika imanja) nisu bili podneli niti jednu žalbu, na „Jovanjicu 2“ žalbe su podneli svi.

Zbog toga će sudu biti potrebno i više vremena za njihovo razmatranje, a ukoliko Apelacija uvaži sve ili samo neke žalbe, optužnica bi mogla biti vraćena prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje, a on bi je mogao vratiti tužilaštvu, pa bi do početka suđenja, u tom slučaju, mogli proći meseci.

Osim toga, otvara se, međutim, još jedan problem – sumnja da bi postupak mogao biti oglašen tajnim kada jednoga dana bude započeo. Takva mogućnost može se naslutiti iz izjave izvora bliskog jednom od optuženih, sa kojim je BIRN bio u kontaktu.

Osim što kaže da su pripadnici službi bezbednosti koji se pominju u optužnici profesionalci i da su “posao obavljali časno i pošteno”, izvor tvrdi i da o tome postoje i dokazi koje, međutim, javnost neće moći da vidi.

“O svemu postoji adekvatna dokumentacija koja je, na žalost, označena stepenom državne tajne i ne može se objaviti javnosti, jer bi se tako nanela velika šteta državi“, kaže naš izvor.

“Kriminal, ilegalni poslovi ili bilo kakva vrsta organizovanog kriminala u konkretnom slučaju ne postoje”, kaže naš izvor dodajući: “Ako vas zanima istina, onda ste na potpuno pogrešnom tragu sa optužbama koje navodite i pokušajem povezivanja lica koja nisu ni na koji način povezana sa navedenim slučajem”.

Da li bi se pominjanje tajnih dokumenta moglo tumačiti kao naznaka eventualnog isključivanja javnosti iz predstojećeg sudskog procesa, što bi onemogućilo građane da čuju i saznaju šta su pripadnici državnih struktura radili na plantaži marihuane i da li su njihovi nadređeni znali za taj njihov angažman?

Sagovornici BIRN-a, sudije, tužioci i advokati, ne isključuju takvu mogućnost. Ipak, postavlja se pitanje i da li se javnost može isključiti samo kada je reč o krivičnim delima zaštite nacionalne bezbednosti ili je to moguće i ukoliko se dela odnose na opojne droge, falsifikovanje, promet oružja i eksplozivnih naprava, kao što je slučaj u “Jovanjici 2”. 

Jedan od sagovornika BIRN-a, predsednik Višeg suda u Beogradu Aleksandar Stepanović, kaže da je u aktuelnoj sudskoj praksi tog suda, javnost bila isključena u krivičnim postupcima vođenim zbog krivičnog dela špijunaža iz člana 315 Krivičnog zakonika (KZ) i odavanje službene tajne iz člana 369 KZ.

I dok advokat Vladimir Gajić smatra da bi eventualna odluka da se suđenje proglasi tajnim bila teška zloupotreba, tužilac Goran Ilić upozorava da za isključenje javnosti nije dovoljno konstatovati da su određeni dokumenti tajni, već da se mora i dokazati da bi njihovo obelodanjivanje imalo štetne posledice.

Političari nevini, novinari krivi

“Politika nema apsolutno nikakve veze sa tim (Jovanjica, prim.aut), kao ni predsednik niti bilo koja druga politička ličnost”, kaže za BIRN izvor blizak jednom od optuženih.  

“Oni čak nisu bili ni upoznati“, kaže ovaj izvor kome smo se obratili kako bismo bolje razumeli šta se događalo na Jovanjici i kakva je bila uloga optuženih u predmetu “Jovanjica 2”, bez pitanja o ulozi porodice predsednika Srbije, kao i bez ikakvih optužbi upućenih bilo optuženima, bilo na račun predsednika.

Na kraju, odričući bilo kakvu krivicu države, odnosno pojedinaca iz policije i službi bezbednosti, izvor je kao glavne krivce označio – novinare. 

„Novinari su prekršili sve moguće zakone o tajnosti identiteta pripadnika službi bez konsultacije sa bilo kim i nastao je problem koji se ne može rešiti. Direktno ste ugrozili živote ljudi koji se svojim poslom bave časno kao i nevinih članova njihovih porodica“.

Dok optužnica putuje…

Suđenje po prvoj optužnici protiv Predraga Koluvije i još devetorice optuženih (uglavnom zaposlenih na Jovanjici), započelo je 7. oktobra prošle godine.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je u novembru prošle godine podiglo još jednu optužnicu u slučaju Jovanjica, kojom je pored Koluvije obuhvaćeno još osam osoba među kojima su policajci, pripadnici BIA i VOA. Oni se terete za udruživanje radi vršenja krivičnih dela, neovlašćenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga i falsifikovanje isprave, a jedan okrivljeni je optužen za nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Tu optužnicu je 20. januara ove godine potvrdio Viši sud, nakon što ju je tužilaštvo 17. novembra 2020. poslalo vanpretresnom veću na ocenu. Međutim, žalbe branilaca optuženih na pomenutu odluku još nisu stigle u Apelacioni sud, jer Viši sud još nije uspeo da uruči rešenje o potvrđivanju optužnice za jednog od okrivljenih.

BIRN u Višem sudu u Beogradu rečano da je „nakon izvršene provere, utvrđeno da predmet `Jovanjica 2` nije poslat na odlučivanje po žalbi Apelacionom sudu u Beogradu iz razloga što još uvek nije protekao rok za izjavljivanje žalbe, odnosno jer je u toku je postupak uručenja rešenja za jednog od okrivljenih“.

U sudu ne navode koji od okrivljenih još nije primio rešenje kao ni koji su razlozi neuručivanja. Međutim, nije retka pojava da se izbegavanjem prijema sudske odluke odugovlači neki postupak ili njegov početak. Advokati sa kojima su razgovarali novinari BIRN-a navode da ovo može dovesti do toga da prođu meseci pre nego što otpočne suđenje.

U Višem sudu kažu i da su, osim branioca jednog okrivljenog, svi ostali uložili žalbu na rešenje Višeg suda koji je 20. januara ove godine potvrdio optužnicu za “Jovanjicu 2”. 

Zato predmet i dalje čeka, jer pravo žalbe na pomenuto rešenje u roku od tri dana, počinje da teče od trenutka kada se optuženom ili njegovom braniocu uruči sudska odluka. 

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Test ličnosti koji otkriva sve o vašem karakteru: Koja od ovih mrlja vas podseća na ljudsko lice?

VIDEO Svetski mediji pišu o katastrofi na Drini. Pluta tone smeća