in

VIDEO Svetski mediji pišu o katastrofi na Drini. Pluta tone smeća

This image has an empty alt attribute; its file name is 438ffbac-1b2a-4bef-b4f5-942906084be1.jpg

Hiljade kubnih metara otpada pluta po Drinskom jezeru na samom ulazu u Višegrad. Ogromna količina stigla je rekom Lim iz Crne Gore, kao i pritokama Drine iz gradova gornjodrinske regije.

Sve što su reke pokupile na svojim obalama i sa divljih deponija ili što je bačeno iz čistog nemara danas se nalazi u Drinskom jezeru. Plastika, boce, različiti predmeti i otpad plutaju jezerom. Procene su da je na branu u Višegrad stiglo oko četiri hiljade kubnih metara otpada usled pucanja lančanice koja nije mogla izdržati ogroman pritisak.

Od tada se smeće skuplja na Drini, a o tome pišu i svetski mediji. ABC je Drinu nazvao “planinom smeća” i objavio snimak sa reke.

Nedjeljko Perišić, direktor Hidroelektrane Višegrad, izjavio je novinarima da ovaj problem traje već decenijama, a sve što se moglo učiniti vlastitim snagama, oni su učinili, kako ne bi doveli u pitanje rad Hidroelektrane.

Upozorio je, takođe, da se u gornjem toku reke Drine nalaze desetine hiljada kubika plutajućeg otpada koji dolazi pritokama Pračom, Tarom, Pivom, a najviše rekom Lim.

U HE Višegradu i dalje gaje nadu da će se u rešavanje ovog problema uključiti više institucije, i iz Srbije i Crne Gore, iz kojih dolazi plutajući otpad. 

Radnici Hidroelektrane na Drini su pokušali da uklone plutajući otpad koji se nalazi na kruni brane Hidroelektrane Višegrad, koji je tu dospeo pucanjem gornje lančanice, čime je ugrožena i proizvodnja električne energije. Ali bezuspešno. Juče je na to područje stigao brod specijalizovan za čišćenje plutajućeg otpada.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jovanjica

Slučaj Jovanjica: Hoće li “državne tajne” zatvoriti suđenje za javnost?

Čipovan i prodat