in

Bil Gejts: Žao mi je AstraZenece, baš su bili ok

bil gejts
Foto: YouTube Printscreen

Bil Gejts je na gostovanju na YouTube kanalu Veritasium pričao o mogućim katastrofama koje mogu zadesiti svet nakon što se slegne prašina oko pandemije korona virusa. Istaknuo je dve: klimatske promene i bioterorizam.

Za klimatske promene rekao je da će zbog njih u narednim decenijama umirati više ljudi godišnje nego od kovida, strah od bioterorizma dolazi iz pretpostavke da se zaista može jednog dana dogoditi da neko veštački stvori virus u laboratoriji i da ga pusti po svetu. Ako je neko stvarno želeo da prouzrokuje takvu vrstu štete, takva opasnost je realna i svakako dostupnost od cikličke pandemije, kaže Gejts.

„Ne uživam govoreći: Jesam li vam rekao?“

Istaknuo je kako se kroz istoriju upravo epidemije pokazali kao najučestaliji najpogubniji kataklizmički događaji za čovečanstvo. Kada ga je voditelj upitao kako je predvideo ovu vrstu virusa, Gejts se prisetio na cikličnost respiratornih virusa i rekao da zaista nije dobar osećaj kada može da se potvrdi „eto, rekao sam vam“.

Žali zbog nedostatka vizija svetskih lidera prilikom promišljanja o opasnostima za ljudski rod. “Postoje rizici poput potresa koji se stalno ponavljaju, ili ratovi, požari, uragani … Pandemije ne dolaze toliko redovno i misle da narednih godina neće biti problem, pa da ne treba ulagati toliko novaca u to. Ova pandemija će nas primorati da shvatimo kako to treba da bude prioritet “, nada se osnivač Microsofta.

Smatra da su društvene mreže generatori teorija zavere

Veruje da ćemo od sada kao vrsta biti pametniji i početi više da ulažemo u dijagnostiku i istraživanje, tj. povećanje obima ispitivanja i specijalizacija postrojenja za bržu i jeftiniju proizvodnju vakcina otpornih na toplotu. Takođe se osvrnuo na razne teorije zavere. “Internet je doneo zlatno doba širenja informacija i mogućnosti obrazovanja u domovima. Međutim, društvene mreže često znaju kako da stvore zabunu i usmere ljude u pogrešnom smeru.”

“Stvaranje sigurne vakcine je zahtevnije i osetljivije od sastavljanja, na primer, mlaznog motora. Svaka greška u ovom procesu ima strašne posledice. Broj vakcina koje se mogu proizvesti u određenom vremenu zavisi od sigurnosti njihove proizvodnje. I žao mi je zbog AstraZenece jer su oni prvi ponudili da pomognu Univerzitetu Oksford u ovom procesu, na neprofitnoj osnovi, i sada za to plaćaju danak “, rekao je Gejts i dodao da se ne zamara sa previše teorija zavere, ali se nada da će razum na kraju pobediti.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eksplozija u Rusiji: Srušen tržni centar, traga se za nastradalima

novak

Đoković vikao na trenere: “Kažiii, čekam te pola sata!!”