in ,

Evo gde žive najbogatiji Amerikanci

Često se pitate gde žive i kolike su kuće najbogatijih ljudi, npr. Bila Gejtsa i ostalih sa Forbsove liste najbogatijih

Da li ste već pročitali ko je dospeo na najnoviji „Forbs 400 – listu najbogatijih ljudi u Americi“?

Iznenađenje, Bil Gejts, čija je neto vrednost 81 milijarda dolara, 23. put zaredom je na prvom mestu. U međuvremenu, njegov prijatelj Voren Bafet pao je na treće mesto prvi put u 15 godina sa neto vrednošću od 65,5 milijardi dolara.

Zahvaljujući velikom porastu cena akcija velikih tehnoloških firmi, čini se da su izvršni direktori na čelu tih kompanija akumulirali bogatstvo mnogo bržim tempom od ostalih. Generalni direktor Amazona Džef Bezos zaradio je 20 milijardi dolara i povećao neto vrednost na 67 milijardi dolara, što ga čini drugom najbogatijom osobom u SAD-u.

Izvršni direktor Fejsbuka Mark Zukerberg skočio je na četvrto mesto, njegov najviši rang ikada, sa neto vrednošću od 55,5 milijardi dolara. Međutim, osnivač Oracle-a Lari Elison prvi je put sleteo na 5. mesto od 2007. Njegova neto vrednost je 49,3 milijarde dolara.

Na 6. mestu je bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg, izvršni direktor istoimene firme Bloomberg L.P., čija neto vrednost iznosi 45 milijardi dolara.

Ovih šest najbogatijih multimilijardera imaju ukupno 363,3 milijarde dolara, od kojih je većina još uvek udeo u kompanijama koje su osnovali. Međutim, deo njihovog bogatstva uložen je u nekretnine. Gospodin Gejts, s jedne strane, poseduje letnikovac u Vašingtonu vredan oko 170 miliona dolara, nekoliko rančeva za konje širom SAD-a i deonice u nekim luksuznim hotelskim lancima preko svoje privatne investicione firme Cascade.

Evo pogledajte rezidencije koje šest najbogatijih zovu svojom kućom:

  1. Bil Gejts, Vrednost: 81 milijarda dolara Kuća: Medina, Vašington
Ksanadu 2.0, kuća Bil Gejtsa od 170 miliona dolara

Gospodin Gates (60) provodi većinu svog vremena u svojoj vili u Medini, u državi Vašington, koju zove Ksanadu 2.0 po imanju naslovnog lika u seriji Građanin Kejn. Iz vile se pruža pogled na jezero Vašington. Gospodinu Gejtsu bilo je potrebno sedam godina i 63,2 miliona dolara da izgradi ovu kuću, koja je ispunjena mnoštvom visokotehnoloških karakteristika. Parcelu je kupio za dva miliona dolara 1988. godine, ali prema dostupnim podacima sada vredi oko 170 miliona dolara.

  1. Džef Bezos Vrednost: 67 milijardi dolara Kuća: Medina, Vašington
Vila Džefa Bezosa u Kaliforniji

Gospodin Bezos, 52, u procesu izgradnje svog carstva e-trgovine, tokom godina je prikupio ogromnu količinu nekretnina, došavši tako na 26. mesto na listi The Land Report-a najvećih američkih vlasnika zemljišta prošle godine. Što se tiče prebivališta, on ima ranč od 67 hektara u zapadnom Teksasu, kuću na obali u državi Vašington, tri povezana stana na Menhattan’s Centuri Tover-u i imanje na Beverli Hilsu od 12.000 kvadratnih metara gde mu je prvi komšija čuveni glumac Tom Kruz.

Njegov dom u Medini u Vašingtonu, blizu sedišta Amazona, sa skromnim zemljištem od 5,35 hektara i oko 2800 metara kvadratnih životnog prostora. Pored glavnog doma, na jezeru Vašington nalaze se i pomoćna kuća i kućica za čamce površine 4.500 kvadratnih metara.

  1. Voren Bafet, vrednost: 65,5 milijardi dolara Kuća: Omaha, Nebraska
Skromna kuća Vorena Bafeta kupljena 1958. godine za 31000 dolara

Iako je najlukaviji investitor na zemlji dosta ulagao u nekretnine, gospodin Bafet (86) poznat je po tome što živi skromno.

Njegov dom nalazi se u Omahi, u državi Nebraska, koji je kupio 1958. godine za svega 31.500 dolara. Gospodin Bafet od tada tamo živi. Kuća, prvobitno sagrađena 1921. godine, pretrpela je nekoliko proširenja kako bi postala ugodan i udoban dom od 600 kvadratnih metara, što je dovoljno za čoveka koji ima neto vrednost od preko 65,5 milijardi dolara.

  1. Mark Zukerberg, Vrednost: 55,5 milijardi dolara Kuća: Palo Alto, Kalifornija
Kuća Marka Zukerberga u Palo Altu u Kaliforniji

Najmlađi najbogatiji preduzetnik većinu svog bogatstva donira u škole, zdravstvo i druge filantropije. Njegov portfolio nekretnina uključuje njegov dom u Palo Altu od 9,9 miliona i vikendice u blizini parka Dolores u San Francisku.

Gospodin Zukerberg (32) kupio je svoju prvu kuću u Palo Altu od 500 kvadratnih metara 2011. godine za 7 miliona dolara. Sledećih godina pazario je i četiri kuće koje su okruživale njegov dom za oko 43,8 miliona dolara da bi bolje sačuvao svoju privatnost. Ali njegov plan da sruši i obnovi te četiri kuće je zaustavljen.

  1. Lari Elison Vrednost: 49,3 milijarde dolara Kuća: Vudsajd, Kalifornija

Izvršni predsednik kompanije Oracle Lari Elison (72) ima širok portfolio nekretnina. Otkupio je velike delove čitavih četvrti u Malibuu i oko jezera Taho. Vlasnik je Bičvud Mansiona vrednog 70 miliona dolara u Njuportu, Roud Ajlend; baštenska vila u Kjotu, Japan; i 98% zemlje Lanai, šestog po veličini ostrva na Havajima, koje je kupio 2012. godine za 500 miliona dolara, prema objavljenim izveštajima.

Njegovo imanje u Vudsajdu u Kaliforniji, čije je procenjena vrednost 110 miliona dolara, napravljeno je po uzoru na japansku arhitekturu iz 16. veka, zajedno sa veštačkim jezerom od 2,3 hektara.

  1. Majkl Blumberg Vrednost: 45 milijardi dolara Kuća: Menhetn, Njujork
Zgrada u Njujorku od šest stanoa, od kojig Majkl Blumberg poseduje pet

Bivši gradonačelnik Njujorka, Michael Bloomberg (74), ima više od desetak nekretnina širom sveta. Većinu vremena provodi u svojoj gradskoj kući Upper Estate Side, ali poseduje i imanja u Hamptonu u Njujorku, kao i u Londonu, Bermudama, Koloradu i Floridi.

Gradska kuća gospodina Blumberga, koja se nalazi u ulici 17th East 79th St., prostire se na pet spratova. Tokom svoja tri mandata na mestu gradonačelnika, gospodin Blumberg je živeo u gradskoj kući umesto u Gracie Mansionu. Međutim, očigledno ima plan da ga pretvori u mega-letnikovac. Od 1989. postepeno otkupljuje stanove u ulici 19 East 79th St., odmah uz njegovo trenutno prebivalište. Od šest stanova u beloj zgradi izgrađenoj u grčkom stilu iz 1880. godine, Blumberg ih sada poseduje pet, navodi Njujork Observer.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deb Haland

Haland postala prvi predstavnik Indijanaca u predsedničkom kabinetu

zeljko ivanovic

Milo izgubio vlast, Vučić izbore