in

Haland postala prvi predstavnik Indijanaca u predsedničkom kabinetu

Deb Haland je u ponedeljak dobila potvrdu u Senatu da predvodi Odeljenje unutrašnjih poslova, čineći kongresmenku iz Novog Meksika prvom Indijankom koja je ikada bila na mestu sekretara kabineta.

Uspon Den Haland iz siromaštva u Kongres, a sada i u kabinet predsednika Džoa Bajdena otvara novo poglavlje za agenciju koja je svojevremeno pokušala da ugasi kulturni identitet američkih domorodaca koji su bili naterani u rezervate kako bi oslobodili ogromna područja zemlje za doseljenike. Kao šef Odeljenja unutrašnjih poslova, ona će nadgledati agenciju koja ne samo da vodi odnose savezne vlade sa plemenima, već upravlja sa 20 posto Američkog tla i gotovo četvrtinom nacionalne proizvodnje nafte i gasa.

Proizvodnja fosilnih goriva bila je centralno pitanje u njenom spornom nominacionom procesu, budući da se Haland, jedan od najnaprednijih članova predtavničkog doma, zalagala za ne šire bušenja za proizvodnju nafte i gasa i učestvovala u protestu protiv gasovoda u Severnoj Dakoti. Ta gledišta naišla su na oštre kritike republikanaca, posebno onih zapadnih država čije ekonomije zavise od proizvodnje nafte, gasa i uglja, a koje će često sada nadzirati Haland.

U konačnom glasanju, samo četiri republikanca pridružila su se svim senatskim demokratama prisutnim u prebrojavanju od 51-40 glasa, što je bilo dovoljno da se ona postavi za sekretara unutrašnjih poslova. Te glasove dali su Lisica Murkovski sa Aljaske, koja je rekla da se „borila“ sa njenom podrškom, Suzan Kolins iz Mejna, Lindzi Grejem iz Južne Karoline i Dan Salivan sa Aljaske.

Da bi osvojila te glasove, Haland, članica Lagune Pueblo, ublažila je svoje protivljenje proizvodnji fosilnih goriva na svom saslušanju, rekavši da su odgovornosti sekretara unutrašnjih poslova različite od odgovornosti člana Doma, i obavezala se da će raditi sa državama na pristupu saveznom tlu kako bi obezbedila energetski razvoj.

Demokrate i američki Indijanci pozdravili su njenu nominaciju kao istorijski trenutak za domorodačko stanovništvo koje je dugo patilo od činjenja savezne vlade.

„S obzirom na duge i zamagljene odnose između savezne vlade i plemenskih nacija, uspon predstavnice Haland na vrh Odeljenja unutrašnjih poslova izuzetno je važan trenutak za Ameriku“, rekao je lider većinske senatske vlade Čak Šumer. „Predugo je plemenskim narodima bilo uskraćeno mesto za stolom za kojim su se donosile odluke koje su uticale na njihov život i njihovu zemlju“

Haland će takođe morati da izađe na kraj sa naftnim i gasnim kompanijama koje nervozno gledaju pauzu Bajdenove administracije oko novih zakupa nafte i gasa na saveznom zemljištu. Industrija fosilnih goriva, koja se navikla da vodi glavnu reč dok je Trampova administracija pravila politike nad saveznim zemljama, sada se priprema za vreme kada će biti skrajnuta od uticaja..

„Malo je učinila da odagna strepnju ove industrije zbog toga što će njen mandat u DOI verovatno odraziti loše za fosilna goriva, jer se njena pristrasnost stalno pokazuje“, rekao je Stiefan Braun, dugogodišnji energetski lobista. „Zaključak – industriju čeka otprilike četiri teške godine, ali to je već bilo očekivano čim je Bajden izabran.“

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

horoskop

Saznajte koja boja zida odgovara vašem horoskopskom znaku

Evo gde žive najbogatiji Amerikanci